luni, 9 aprilie 2012

GADEBUSH - GERMANIA






***

SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE

Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Scenarii şi limbaje poetice, Discursul modernist şi Scriitori români în paradigme universale?

Maria-Ana Tupan – născută la 19 aprilie 1949 în Săruleşti, traducătoare, istoric, critic şi teoretician literar

Această medalie a fost turnată în anul 2009 pentru a marca Anul 2009 - anul internaţional al astronomiei. Pe aversul acesteia este reprezentată emblema oficială a Anului Internaţional al Astronomiei, iar pe revers o compoziţie grafică ce cuprinde: cupola Observatorului Astronomic al Academiei Române din Bucureşti, luneta lui Galileo Galilei, portretul acestuia şi planetele Sistemului Solar. Această medalie este confecţionată din argint cu puritatea de 80 %, în greutate de 15,55 grame, tiraj de 1000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 230 ron.

Anul Internațional al Astronomiei a reprezentat aniversarea astronomiei, pe întreg parcursul anului 2009, coincizând cu cea de-a 400-a aniversare a primelor observații astronomice cu o lunetă făcute de Galileo Galilei și cu publicarea lucrării Astronomia nova de către Johannes Kepler în secolul al XVII-lea. În anul 1609, Galilei a fost primul care a îndreptat una dintre lunetele sale către cer, făcând descoperiri importante care au schimbat concepția despre lumea înconjurătoare pentru totdeauna: munții și craterele de pe Lună, un roi de stele invizibil cu ochiul liber și sateliții lui Jupiter. În același an, Keppler a publicat opera sa, Astronomia nova, în care descrie legile fundamentale ale mișcării planetelor. Pe 25 septembrie 1608, olandezul Hans Lippershey construieşte primul telescop din lume, invenţia rămâne însă nebrevetată. Auzind povestea Galilei a decis să utilizeze ceea ce era numit „sticla perspectivei olandeze” și să-l îndrepte către cer.

Câteva vignete de pe bancotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA

România - Uzinele metalurgice "VULCAN" - Titlul de 10 acţiuni nominative a 250 lei 1946

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: