miercuri, 11 aprilie 2012

DINARD - FRANŢA







***

VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI

  1. Omul trebuie să înveţe logica nu pentru a învăţa să judece corect, ci pentru a învăţa mai repede să judece corect. – Grigore Moisil
  2. Lucrurile care dor sunt educative. – Benjamin Franklin
  3. Iubeşte, până te doare! - Maica Tereza
 
 _________xxXxx_________


Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 300 de ani de la naşterea episcopului Petru Pavel Aron. Pe aversul acesteia sunt reprezentate Catedrala Sf. Treime din Blaj flancată de clădirile seminarului teologic şi şcolii "de obşte", înfiinţate de Petru Pavel Aron, stema României şi o imagine de epocă reprezentând un profesor care se adresează unui grup de elevi, iar pe revers portretul episcopului Petru Pavel Aron şi blazonul acestuia. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 350 ron.
Petru Pavel Aron, pe numele laic Petru Aron (născut în anul 1709 la Bistra, comitatul Turda şi decedat la 9 martie 1764 în Baia Mare) a fost episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752 - 1764 . În anul 1754 , episcopul Petru Pavel Aron a deschis la Blaj prima școală elementară cu predare în limba română din toate timpurile. În continuare, tot el a întemeiat încă 53 de școli românești precum şi o tipografie la Blaj. 

 România - Titlu de acţiuni la purtător - 10 x 500 lei 
Societate anonimă minieră 
CREDITUL CARBONIFER

Câteva ornamente decorative marginale de pe certificate şi bonduri americane

Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA

con_dorul@yahoo.com








Niciun comentariu: