marți, 10 aprilie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 49


În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.
Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artişti şi studenţi, mereu alţii de la an la an.


Monument - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Ouăle - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Plecăciune - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Plecăciune - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
***
SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE

Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Somnul şi visele şi Eseu asupra psihologiei mâinii?
Nicolae Vaschide – născut în anul 5 decembrie 1874 la Buzău şi decedat în anul 1907, savant, filozof, psiholog, logician, doctor în medicină. A trăit şi studiat în Franţa.



Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României, portretul domnitorului Vlad Ţepeş şi o fereastră a Palatul voievodal Curtea Veche, iar pe revers Palatul voievodal Curtea Veche şi documentul primei atestări a Bucureştiului. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 8000 ron.
Pe data de 20 septembrie 2009 s-au implinit 550 de ani de la prima atestate documentara a orasului Bucuresti. Aşezarea este atestată documentar la 20 septembrie 1459 într-un act emis de Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti, prin care se întăreşte o moşie unor boieri. Cetatea Dâmboviţei, cum mai apare în primii ani oraşul, avea rol strategic, urmând să supravegheze drumul ce mergea de la Târgşor la Giurgiu, în ultima aşezare aflându-se o garnizoană otomană. În scurt timp, Bucureştiul se afirmă, fiind ales la 14 octombrie 1465 de către Radu cel Frumos ca reşedinţă domnească. În anii 1558 – 1559, la Curtea Veche este construită Biserica Domnească, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta rămânând până astăzi cel mai vechi lăcaş de cult din oraş păstrat în forma sa iniţială.
Vlad Țepeș - născut 1431 şi decedat 1476, denumit și Vlad Drăculea sau Dracula de către străini, a domnit în Ţara românească în anii 1448, 1455 - 1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul și al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei și apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea I cel Rău din a doua, și Zaleska din a treia căsătorie. În timpul domniei sale, Ţara Românească a obținut temporar independența față de turci. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitate și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în ţeapă. Datorită conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: