miercuri, 11 aprilie 2012

DOLE - FRANŢA





***

DE LA LUME ADUNATE, ÎNAPOI LA LUME DATE

Orice improvizaţie, care ţine, rămâne definitivă.
Ai grijă ce îţi doreşti, pentru că s-ar putea să ţi se îndeplinească!

M-ai lăsat în casă, m-ai lăsat sub masă, lasă-mă şi pe masă!



Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei Române. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar pe revers o imagine reprezentând întâlnirea trupelor celor două Principate Române – Moldova şi Ţara Românească – în tabăra de la Socola şi semnul distinctiv, din anul 1860, al instituţiei. Moneda este confecţionată din argint cu purotatea de 92,5 %, în greutate de 15,55 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 230 ron.

Statul Major General al Armatei Române a fost creat la 12/24 noiembrie 1859 prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006, Statul Major General asigură, conducerea, organizarea, planificarea și operaționalizarea celor trei categorii de forţe armate; terestre, aeriene şi navale. Pentru a asigura suveranitatea civilă asupra armatei naţionale, Statul Major General a fost subordonat tot timpul Ministerelor de război sau de apărare.

Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; născut 20 martie 1820 la Bârlad în Moldova şi decedat 15 mai 1873 la Heidelberg în Germania) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două ţari române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii de către puterea suzerană și puterile garante și apoi pentru desăvârșirea unirii pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare și un singur guvern.



Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA



România - Societatea naţională de gaz metan - Titlu acţiuni nominative - 10 x 500 lei



con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: