miercuri, 4 aprilie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 44



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.

Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artisti şi studenţi, mereu altii de la an la an.

De neclintit - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura



Destin - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Drepţi - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura



Echilibru - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

***

VORBE DE DUH DE LA ÎNAINTAŞI

Nu alerga după femeie şi maşină! Vine alta!

Când femeia spune "Nu", înseamnă "Poate", când spune "Poate", înseamna "Da". Şi dacă spune "Da", înseamnă că .... nu-i femeie!

Numai bărbaţii însuraţi au amante.




Această monedă a fost emisă în anul 2008 pentru a marca trecerea a 2000 de ani de la exilarea poetului Ovidiu la Tomis. Pe reversul acesteia este reprezentat chipul poetului Ovidiu, aşa cum este el pe statuia din Constanţa. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 90 %, în greutate de 6,452 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 2000 ron.

Publius Ovidius Naso, cunoscut în România ca Ovidiu, a fost un poet latin, care s-a născut în anul 43 î.Hr. la Sulmo (actualul oraş italian Sulmona şi a murit în anul 17 d.Hr. la Tomis (actualul oraş românesc Constanţa). El este considerat, alături de Virgil şi Horaţiu, unul dintre clasicii literaturii latine. În anul 8 d.Hr., Ovidiu a fost exilat la Tomis de către împăratul Augustus, motivele nefiind cunoscute. Ovidiu a scris despre fapta sa spunând că aceasta a fost cântec şi greşeală (lat. carmen et error). A susţinut că fapta sa a fost mai gravă decât o crimă şi a făcut mai mult rău decât poezia. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt Amores (ro. Iubirile), Metamorphoses (ro. Metamorfozele), Remedia Amoris (ro. Remediile iubirii), Heroides (ro. Eroinele), Ars Amatoria (ro. Arta iubirii), Tristia (ro. Tristele) şi Epistulae ex Ponto (ro. Scrisori de la Marea Neagră). Ultimele două lucrări au fost scrise în timpul exilului.





Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA


con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: