***
SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Şarlatanii ştiinţei, Beţia morţii şi Doctrina vieţii unui nebun?
Nicolae Mihăescu-Nigrim – născut la 21 martie 1871, în satul Gura Săraţii, comuna Merei şi decedat la 11 noiembrie 1951 la Bucureşti, poet, prozator, traducător şi epigramist.
Această medalie a fost turnată în anul 2008 pentru a marca trecerea a 100 de ani de inaugurarea Muzeului Grigore Antipa din Bucureşti. Pe aversul acesteia sunt reprezentate două exponate din sala mare de la parterul Muzeului Naţional de Istorie Naturală, respectiv scheletele de deinotherium gigantissimum şi mammut americanum, la care privesc doi vizitator, iar pe revers clădirea Muzeului Naţional de Istorie Naturală şi portretul reputatului om de ştiinţă Grigore Antipa. Medalia este confecţionată din argint cu puritatea de 80 %, în greutate de 15,55 grame, tiraj de 1000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 210 ron.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este situat în Bucureşti pe Şoseaua Kiseleff la nr 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții: zoologice, paleontologice, etnografice, minerale şi roci. Inițial, prima colecție de Istorie naturală a fost expusă în cadrul "Museului Național din Bucuresci" înființat în anul 1834, în sălile Colegiului Sf. Sava, prin porunca nr. 142 a lui Alexandru Ghica, voievodul Ţării Româneşti. Domnitorul Cuza aprobă în anul 1865 Regulamentul pentru Administrarea și Organizarea Muzeului de Istorie Naturală din București, prevăzând numirea unui profesor universitar în funcția de director. Primul, numit a fost Grigoriu Ştefănescu, profesor de geologoe şi paleontologie la Universitatea din Bucureşti. Ilarie Mitrea, medic in armata colonială olandeză din Indonezia, originar din Răşinari, donează în anul 1882 o colecție zoologică de circa 1000 de specii de animale. Spațiul și personalul nefiind suficient, piesele au ramas în lăzile expediate de Mitrea până în anul 1894, când le-a luat în primire naturalistul Grigore Antipa. Colecția Mitrea (din care în decursul timpului s-au pierdut două treimi prin mucegăire, prin atacul insectelor dermofage, prin cutremure, prin bombardamentul de la 1944 sau prin furturi), este cea mai de preț donație primită de Muzeu în cursul celor peste 175 de ani de existență. Grigore Antipa devine director în anul 1893 și va conduce Muzeul timp de 51 de ani, iar după 1933, instituția îi va purta numele. Grigore Antipa îi prezintă în 1903 primului ministru Dimitrie Sturza un memoriu în care demonstra necesitatea unei clădiri special construită pentru a adăposti un "Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării".
În anul 1906 este terminată clădirea actualului muzeu, realizată de inginerul Mihail Rocco, după indicațiile lui Grigore Antipa, cu o frumoasă fațadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez (cu un fronton ornat cu sculpturi reprezentând Istoria Naturală, și o acvilă de bronz deasupra). Dupa aranjarea colecțiilor și terminarea prezentărilor și dioramelor, noul muzeu este inaugurat în prezența regelui Carol I, la data de 24 mai 1908. Cu aceast prilej au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice printre primele realizate în lume și care, prin calitatea lor, au folosit drept model pentru multe alte muzee din ţară și de peste hotare.
Grigore Antipa - născut la 27 noiembrie 1867 în Botoşani şi decedat la 9 martie 1944 în Bucureşti) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog şi profesor universitar român. Este întemeietorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală, care îi poartă numele.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu