CUBA
CURACAO
***
SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Coaja lucrurilor sau Dansând cu Jupuita, Chei fierbinţi pentru ferestre moi şi Stângăcii şi enormităţi?
Adrian Oţoiu – născut la 30 aprilie 1958 în Râmnicu Sărat, prozator, eseist şi traducător român.
Această monedă a fost emisă în anul 2008 pentru a marca trecerea a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Pe aversul acesteia este reprezentată stema României între două ramuri de laur, iar pe revers coroana de oţel a regatului României. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 3000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 6200 ron.
În lucrarea "O istorie sinceră a poporului român" istoricul Florin Constantiniu spunea: Marea Unire din 1918 a fost şi rãmâne pagina cea mai sublimã a istoriei române. Mãreţia ei stã în faptul cã desãvârşirea unitãţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istoricã a întregii naţiuni române, realizatã într-un elan ţâşnit cu putere din strãfundurile conştiinţei unitãţii neamului. Marea Unire nu a fost rezultatul participãrii României la rãzboi. Nici partizanii Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrãmarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a înscris formulei tradiţionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinţã o excludea pe cealaltã, astfel cã nimeni nu vedea cum ar fi cu putinţã ca toate aceste provincii sã intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. Nu o victorie militarã a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţã al naţiunii române. O necesitate istoricã - naţiunea trebuie sã trãiascã într-un stat naţional - s-a dovedit mai puternicã decât orice guvern sau partid, culpabil de egoism sau incompetenţã, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţã uriaşã ca peste toate adversitãţile sã dea viaţã aspiraţiei sale: statul naţional."
Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României și totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor din granițele vechii Dacii antice, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua naţională a României.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu