Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artisti şi studenţi, mereu altii de la an la an.
Cosmonaut - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Cugetând - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Dans - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Dânsa - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
***
SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Nouă poeţi, Ordinea în care el plânge şi Călare pe muşcătură?
Gheorghe Iova – născut la 29 ianuarie în satul Găgeni, comuna Săhăteni, prozator, poet şi eseist.
Această monedă a fost emisă în anul 2007 pentru a marca trecerea a 550 de ani de la urcarea lui Ştefan cel Mare pe tronul Moldovei. Pe aversul acesteia este reprezentată intrarea în Cetatea de scaun de la Suceava, iar pe revers portretul lui Ştefan cel Mare, stând în picioare în faţa tronului. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 90 %, în greutate de 6,452 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 2300 ron.
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (născut 1433 la Borzeşti şi decedat 2 decembrie 1504 la Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, țara a dus multe lupte pentru independență împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea integrității țării, inițiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar, grație tradiției populare, a fost transformat într-un erou legendar.
Cetatea de scaun a Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de către Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de către Ştefan cel Mare și distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitraşcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu