duminică, 22 aprilie 2012

CAMBODGIA, LAOS ŞI VIETNAM


1 piastru 1953

CAMBODGIA, LAOS SI VIETNAM

Între anii 1953 -1954 în colonia franceză Indochina, sud estul Asiei, a existat această uniune statal-financiară care a emis bancnotă proprie atât comună cât şi specifică fiecărui stat component in parte. La partea superioara a aversului acestor bancnote era aplicat înscrisul de identificare ”Institutul emisiunii statelor Cambodgia, Laos şi Vietnam”.

Uniunea statal-financiară era compusa din trei monarhii distincte, toate colonii franceze.

Câteva date despre statele componente:

***

Această monedă a fost emisă în URSS în anul 1989 pentru a marca personalitatea poetului român Mihai Eminescu. Prin emiterea acestei monede s-a comemorat Centenarul morţii Poetului Naţional al românilor (anul 1989 a fost proclamat la vremea lui Anul Internaţional Eminescu de către UNESCO). Partea curioasă este că doar Uniunea Sovietică, nu şi România, a emis o monedă pentru a celebra centenarul Eminescu - observaţi că este scris MIHAIL, nu MIHAI - versiunea adoptată de eminescologii români. Tot în 1989 a fost deschis muzeul Eminescu de la Iaşi, din Parcul Copou. Rămâne trist că URSS a cinstit memoria lui Eminescu printr-o monedă iar România nu a făcut măcar tot atît pe plan numismatic. Moneda este rară şi puţin cunoscută în România. Rubla Eminescu a fost pusă în circulaţie în fosta URSS pe 26 decembrie 1989. A fost bătută la monetăria din Leningrad - azi Sankt-Petersburg. Creatorii acesteia au fost: designer- A.V. Baklanov şi gravor - I.S. Komşilov. Pe aversul acesteia se prezintă stema Uniunii Sovietice şi înscrisul în limba rusă URSS 1 rublă 1989, iar pe revers portretul şi semnatura marelui nostru poet naţional. Portretul a fost realizat după imaginea ultracunoscută a lui Eminescu bazată pe fotografia făcută la Praga în tinereţe (informaţie mai puţin cunoscută). De remarcat că pe cantul monedei este gravat de două ori textul în limba rusă, o rublă. Moneda este confecţionată din aliaj cupru-nichel de culoare albă, în greutate de 12,8 grame, de formă rotundă cu diametrul de 31 mm, cu margine netedă, într-un tiraj de 1 800 000 exemplare din care 200 000 de calitate proof.

Aceasta este prima medalie închinată lui Eminescu, bătută chiar în anul morţii sale. Pe medalie este inscripţionat MICHAIL EMINESCU 1849 1889. Anul naşterii este cel trecut în registrul Junimii, renumita societate literară din Iaşi, deci nu 1850, cel acceptat azi. Rubinul încrustat este o adăugare târzie.

Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (născut la data 15 ianuarie 1850 Ipoteşti şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Câteva vignete de pe bonduri englezeşti

Con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: