luni, 23 aprilie 2012

CAMBODGIA



50 riel 1979

CAMBODGIA
Este un stat, monarhie constitutionala, situat in sud estul Asiei, in peninsula Indochina, care si-a castigat independenta la data de 9 noiembrie 1953 fata de Franta. Acest stat s-a mai numit: Kampuchea si Republica Khmera.
Suprafata statului este de 181 035 km.p., populatia numara 1 4milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul Phnom Penh.
Deviză nationala unanim acceptata este: 
Naţiunea, religia, regele.

Stema oficiala a statului este:

Steagul oficial al statului este:

Pe aversul bancnotei aplicate aici sunt reprezentate Sculpturile de la Bayon, sculpturi gigantice în piatră, cu patru feţe umane diametral opuse.

Pe reversul bancnotei este reprezentat Palatul Angkor Wat. Complexul monumental Angkor Wat este ridicat in secolul al XII –lea in stil hinduist si se intinde pe o suprafata de 203 hectare, fiind inconjurat de un sant plin cu apa si lat de 190 metri.


***

O INSIGNĂ VECHE 
ŞI DEOSEBITĂ
Insigna patriotică regalistă - dimensiuni 289 x 300 mm - cu portretul regelui Carol II
Carol al II-lea, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut și sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand și folosit de Carol după ce a fost dezmoștenit și radiat din Casa regală a României (între 1925 și 1930) în urma renunțării lui Carol la calitatea de Prinț moștenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României și al soției sale Regina Maria. Carol a fost cunoscut pentru aventurile sale amoroase mai mult decât pentru calitățile sale de conducător național. Carol s-a căsătorit pentru prima oară la Odesa, Ucraina pe 31 august 1918, în contradicție cu statutul casei regale, cu Ioana Maria Valentina Lambrino, ("Zizi" Lambrino) (1898 - 1953), fiica unui general român; căsătoria a fost anulată prin sentință a Tribunalului Ilfov în 1919 dar relația dintre cei doi a continuat și ulterior s-a născut un fiu considerat ca ilegitim, Mircea Gregor Carol Lambrino. Carol s-a căsătorit, la Atena, Grecia (10 martie 1921) cu Prinţesa Elena a Greciei și Danemarcei. În cadrul acestei căsătorii s-a născut pe 25 octombrie 1921 Prinţul Mihai. Acest mariaj s-a deteriorat la scurt timp prin aventura regelui cu Elena Lupescu (cunoscută ca "Magda Lupescu", 1895 - 1977), fiică a lui Nicolas Grünberg, un farmacist evreu, botezat creștin-ortodox, care a adoptat numele de Nicolae Lupescu. Elena Lupescu a fost inițial soția ofițerului de armată Ion Tâmpeanu. Ca rezultat al scandalului, Carol a renunțat la tron în decembrie 1925 în favoarea fiului său minor Mihai, care a devenit rege în iulie 1927. Carol și regina-mamă Elena au divorțat în 1928. Carol a avut de asemenea un fiu cu o necunoscută, Maria Martini. Pentru toate aceste aventuri istoricii l-au supranumit regele playboy. Martorii oculari afirmă chiar că ar fi avut o aventură și cu o faimoasă prostituată, Foamea Neagră, din cartierul Crucea de piatră, București. Episodul este preluat de Petre Dumitriu în romanul Cronică de familie.
_________xxXxx_____________
Câteva vignete de pe bonduri englezeşti
con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: