marți, 10 aprilie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 50



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.

Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artişti şi studenţi, mereu alţii de la an la an.

Roata vieţii - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Rugăciune - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Scorillo - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura



Soliditate - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

***

VORBE DE DUH DE LA ÎNAINTAŞI

Oamenii normali învaţă din propriile greşeli; oamenii deştepţi învaţă din greşelile altora.
Cele trei etape ale învăţării sunt: citirea, înţelegerea şi redarea.
Concluzia este momentul când te-ai plictisit să mai gândeşti.



Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 155 de ani de la naşterea poetului Alexandru Macedonski. Pe aversul acesteia sunt reprezentate o imagine inspirată din poezia lui Alexandru Macedonski, Noapte de decembrie - emirul în drum spre mirajul cetăţii sfinte, un citat care conţine trei versuri din poezie: Şi tot către ele s-ajungă zoreşte, / Cu toate că ştie prea bine că-l mint / Şi porţi de topaze, şi turnuri de-argint şi stema Romîniei, iar pe revers portretul lui Macedonski şi un buchet de trandafiri - florile favorite ale poetului. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 350 ron.

Alexandru A. Macedonski (născut 14 martie 1854 Bucureşti şi decedat 24 noiembrie Bucureşti) a fost un poet, prozator, dramaturg şi publicist român. Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiatorul cenaclului și revistei literare Literatorul, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiştii. Aceste polemici i-au afectat serios cariera literară și viața. Sunt notabile polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Eminescu şi mai târziu, Caragiale. Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia şi Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista sa Literaorul. În anul 1873 a scos ziarul Oltul, iar în anul 1896 revista Liga ortodoxă, în care vor debuta, printre alții, Tudor Arghezi şi Gala Galaction. Alexandru Macedonski a fost ales (în 2006) membru post-mortem al Academiei Române.




Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA



con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: