sâmbătă, 14 aprilie 2012

BOTSWANA



   1 pula 1976

BOTSWANA
Este o republica parlamentara situata in sudul continentului Africa si care si-a castigat independenta la data de 30 septembrie 1966 fata de Marea Britanie.
Suprafata statului este de 600 370 km.p., populatia numara 1,6 milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul Gaborone.
Deviza nationala unanim acceptata a statului este: Ploaie
Stema oficiala a statului este:

Steagul oficial al statului este:

Pe aversul bancotei aplicate aici este infatisat preşedintele Seretse Khama (Khama al III - lea), care a trăit in perioada anilor 1921-1980 si a condus in perioada anilor 1966-1980.

***
VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
Referitor la modul "fără cap" de creare a unor portofolii ministeriale în vremuri nu demult apuse, Grigore Moisil a spus: "Propun ca într-un minister sa fie unite geologia cu geometria şi geografia şi ministru să fie numit Geo Bogza!" (Grigore Moisil)

Nu conteaza cine votează, contează cine numără voturile! (Iosif Vissarionovici Stalin)

Moartea unui om e o tragedie, moartea a 1000 de oameni e o cifră statistică. (Iosif Vissarionovici Stalin)
Această monedă a fost emisă în anul 2011 pentru a marca trecerea a 130 de ani de la naşterea lui George Bacovia. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României, o femeie cântând la pian lângă fereastră, un copac desfrunzit şi un peisaj urban - teme ale liricii bacoviene, iar pe revers chipul lui Bacovia, odaia poetului - un bărbat stând la o măsuţă, cu o lumânare pe masă - compoziţie trimiţând la poezia „Singur” şi două versuri din poezie: „Stau triste negrele tablouri - Făclia tremură-n oglindă.Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, cu diametrul de 37 mm, în tirajul de 500 de exemplare şi cu margine zimţată.
George Bacovia - (numele de naştere al poetului George Andone Vasiliu - născut la 17 septembrie 1881 în Bacău şi decedat la 22 mai 1957 în Bucureşti) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Fiind recunoscător Bacăului, adică oraşului în care s-a născut, şi-a legat de acesta opera prin pseudonimul literar sub care a publicat, o latinizare-fantezie: Bacovia. A studiat dreptul la Universitatea din Bucureşti. În timpul şederii sale în capitală a frecventat cenaclul lui Alexandru Macedonski, apoi s-a transferat la Universitatea din Iaşi, terminînd dreptul în anul 1911. Nu a profesat ca avocat, ci a ocupat doar funcţii modeste (copist, ajutor de contabil, profesor de desen, bibliotecar şi altele), în Bacău şi la Bucureşti, unde s-a mutat definitiv în 1933. Trecut pe linie moartă de comunişti, este „redescoperit” în 1955. Este decorat cu Ordinul Muncii clasa I şi i se acordă o pensie lunară de 2000 de lei (o sumă foarte mare pe atunci). Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.
România - Societatea franco-română de material de drum de fier - Titlu la purtător - 200 acţiuni x 500 lei 1924
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: