joi, 19 aprilie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 61.



GRECIA


GRENADA


***

DE LA LUME ADUNATE, ÎNAPOI LA LUME DATE

  1. Tot ce e plăcut, ori e ilegal, ori e imoral, ori îngraşă.
  2. Obişnuinţa e a doua natură.
  3. Nu suntem nici măcar ceea ce vrem să fim.



Această monedă a fost emisă în anul 2011 pentru a marca Monumentele de artă medievală creştină românească - în acest caz Mănăstirea Strei. Pe aversul acesteia sunt prezentate stema României, turnul de apărare al Mănăstirii Humor şi o imagine a bisericii mănăstirii, iar pe revers o altă imagine a bisericii Mănăstirii Humor. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, margine zimţată şi tiraj de 500 de exemplare.

Mănăstirea Humor (denumită uneori și Mănăstirea Humorului) este o mănăstire ortodoxă din România, construită în anul 1530 în satul Mănăstirea Humorului din comuna cu acelaşi nume din judeţul Suceava de către marele logofăt Toader Bubuiog. Ansamblul mănăstiresc este format din patru obiective:

  • Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sf. Gheorghe" - construită în 1530
  • Ruinele caselor mănăstirești - datând din sec. XVI - XVIII
  • Turnul clopotniță - datând din sec. XIX
  • Turnul lui Vasile Lupu - construit în 1641

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sf. Gheorghe" a Mănăstirii Humor, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei, pe lista patrimoniului cultural mondial. Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezinta un interes aparte. Elementul particular este pridvorul deschis cu arcade, inovatie in epoca determinata atat de traditia constructiva locala (prispe, foisoare) cat si de influentele renascentiste din exterior (loggia preluata mai tarziu si de "stilul bracovenesc"). O noutate este si tainita situata deasupra gropnitei; mai ales in nenumaratele zile de restriste se pastrau aici obiectele de pret. Biserica manastirii Humor se numara, alaturi de bisericile de la Voronet, Moldovita, Sucevita si Arbore, printre cele cinci ctitorii impodobite atat la interior, cat si la exterior cu fresce bizantine, care le fac unice in lumea ortodoxa.



Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA


con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: