DE LA LUME ADUNATE, ÎNAPOI LA LUME DATE
Speranta moare întotdeauna ultima!
Speranţa nu ne abandonează niciodată! Noi suntem cei care o abandonăm pe ea!
Întrebată fiind care sunt cele mai importante 3 lucruri din viaţă, o actriţă franceză a raspuns: "un cognac înainte şi o ţigară după!"
Această monedă a fost emisă în anul 2011 pentru a marca "Anul 2011 - anul internaţional al chimiei" şi personalitatea lui Costin Neniţrescu. Pe aversul acesteia sunt prezentate stema României, colţul din stînga sus al tabelului periodic al elementelor, cu căsuţele pentru hidrogen, litiu, natriu şi kaliu etc., sticlărie de laborator, schema spaţială a unei molecule şi în dreapta un microscop, iar pe revers portretul chimistului Costin Neniţescu, varianta românească a siglei Anului Internaţional al Chimiei (trei foi suprapuse, pe cea de deasupra 2011, C şi CHIMIA), aparatură de laborator, un model planetar al atomului şi formulele chimice a două substanţe descoperite de Costin Neniţescu. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, margine zimţată şi tiraj de 500 de exemplare.
Anul 2011 a fost desemnat (în decembrie 2008) ca An Internaţional al Chimiei de către Organizaţia Naţiunilor Unite, ONU. Iniţiativa a venit de la organizaţia IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry, Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată), fondată în 1919, şi a fost sprijinită de UNESCO. Anul 2011 s-a dorit a fi o sărbătoare la toate nivelele, de la mondial la local, a chimiei şi a realizărilor acestei ştiinţe. S-a dorit creşterea interesului tinerilor pentru chimie şi o mai bună apreciere a chimiei de către publicul larg.
Costin D. Neniţescu (1902-1970) s-a născut în Bucureşti în familia unui avocat. Tatăl său, Dimitrie Neniţescu, a făcut politică în cadrul Partidului Conservator şi a fost de mai multe ori ministru. Costin a studiat chimia la Zürich şi la München, devenind apoi profesor la Universitatea din Bucureşti. Este considerat fondatorul chimiei organice moderne din România. Din anul 1955 a fost membru al Academiei Române. Costin Neniţescu a publicat numeroase lucrări ştiinţifice de valoare. În prezent există mai multe substanţe chimice care poartă numele „Nenitzescu”.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu