10000 ruble 2000
Este o republică prezidenţială situată în estul Europei care şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia la data de 25 martie 1918 şi faţă de URSS la data de 25 august 1991. Primul guvern, cel de la 1918, există şi în prezent în exil, actualul guvern al statului fiind considerat ilegitim.
Suprafaţa statului este 207 600 km.p., populaţia numărând 11,2 milioane de locuitori, capitala funcţionând în oraşul Minsk.
Nu are o deviză naţională unanim acceptată
Stema statului la 1918:
Steagul statului la 1918:
Steagul statului la 1991:
Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat
Teatrul de vară din Vitebsk.
Teatrul de vară din Vitebsk.
Pe reversul bancnotei este reprezentată o
vedere din oraşul Vitebsk cu podul de pe râul Vitba.
vedere din oraşul Vitebsk cu podul de pe râul Vitba.
SCRIITORI
DE PE MELEAGURI BUZOIENE
DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Roza şi închipuirea, Cazemata de rouă şi Gara de est?
Lucia Negoiţă – născută la Breaza la 9 septembrie 1944, poetă
Această monedă a fost emisă în anul 2008 pentru a marca trecerea a 2000 de ani de la exilarea poetului Ovidiu la Tomis. Pe reversul acesteia este reprezentat chipul poetului Ovidiu, aşa cum este el pe statuia din Constanţa. Moneda este confecţionată din tombac în greutate de 23,5 grame, tiraj de 1000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 110 ron.
Publius Ovidius Naso, cunoscut în România ca Ovidiu, a fost un poet latin, care s-a născut în anul 43 î.Hr. la Sulmo (actualul oraş italian Sulmona şi a murit în anul 17 d.Hr. la Tomis (actualul oraş românesc Constanţa). El este considerat, alături de Virgil şi Horaţiu, unul dintre clasicii literaturii latine. În anul 8 d.Hr., Ovidiu a fost exilat la Tomis de către împăratul Augustus, motivele nefiind cunoscute. Ovidiu a scris despre fapta sa spunând că aceasta a fost cântec şi greşeală (lat. carmen et error). A susţinut că fapta sa a fost mai gravă decât o crimă şi a făcut mai mult rău decât poezia. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt Amores (ro. Iubirile), Metamorphoses (ro. Metamorfozele), Remedia Amoris (ro. Remediile iubirii), Heroides (ro. Eroinele), Ars Amatoria (ro. Arta iubirii), Tristia (ro. Tristele) şi Epistulae ex Ponto (ro. Scrisori de la Marea Neagră). Ultimele două lucrări au fost scrise în timpul exilului.
Schleswig Holstein - Acţine - 100 reichmarca 1915
Warsteiner und Herzoglich SH Eisenwerke AG
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane
de dinainte de proclamarea independenţei SUA
de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu