Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artisti şi studenţi, mereu altii de la an la an.
Burtosul - Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Catedrala - Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Chitara - Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Ciuperca - Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
***
DE LA LUME ADUNATE ŞI ÎNAPOI LA LUME DATE
Scopul scuză mijloacele numai în război şi în dragoste.
Fiecare iubire are un balcon, ca în piesa lui Shakespeare, pe care mai târziu se întind rufe.
O inima care iubeşte este întotdeauna tânără.
Această monedă a fost emisă în anul 2007 pentru a marca trecerea a 90 de ani de la eroicele lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Pe aversul acesteia este reprezentată imaginea Mausoleului de la Mărăşeşti, iar pe revers un grup de soldaţi români. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 90 %, în greutate de 6,452 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 2100 ron.
In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acel moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice. Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat. Acest plan a fost zadarnicit urmare a eroicelor lupte desfăşurate în vara anului 1917 - primul război mondial - în sudul Moldovei, mai precis în localităţile Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. În luptele de la Mărăşti defăşurate între 22 iulie şi 1 august 1917 au căzut la datorie 900 de români. În luptele de la Mărăşeşti defăşurate între 6 şi 19 august 1917 au căzut la datorie 21480 de români. În luptele de la Oituz defăşurate între 8 şi 22 august 1917 au căzut la datorie 12350 de români.
Mausoleul de la Mărășești este un monument dedicat eroilor primului război mondial. El a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărăşeşti, soldate cu victoria trupelor române. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare. Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel şi Constantin Pomponiu (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 1923 - 1938 și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe data de 18 septembrie 1938. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de către Cornel Medrea şi Ion Jalea şi ilustrează diverse momente ale luptelor. Eduard Săulescu a executat pictura interioară.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu