vineri, 20 aprilie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 62.


GROENLANDA



GUADELUPA



***

VORBE DE DUH DE LA ÎNAINTAŞI

Chris Simon:

  1. Viata este acolo unde te regăseşti, momentul în care simţi că îţi aparţine clipa şi că în ea stă ascunsă o viaţă întreagă.
  2. Cel mai greu îi este omului să se dezobişnuiască de viaţă.
  3. În viaţă n-ai voie să spui "îmi pare rău!" sau "regret!"

Această monedă este emisă în anul 2010 pentru a marca personalitatea lui Eugeniu Carada - ctitorul Băncii Naţionale a României. Pe aversul acesteia se prezintă stema României şi palatul vechi al BNR din Bucureşti, iar pe revers bustul lui Eugeniu Carada. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 90 %, în greutate de 6,452 grame, diametrul de 21 mm, margine zimţată, un tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 1800 ron.

Eugeniu Carada (născut 29 noiembrie 1836 la Craiova şi decedat la 10 februarie 1910 în Bucureşti) a fost un economist politic și scriitor român. Alături de C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu și alți politicieni ai vremii, a pus bazele presei şi economiei românești. Personalitatea sa este una obscură, aceasta nu datorită lipsei sale de importanță, ci dorinței sale de a rămâne în umbră, de nu se lăsa pervertit de putere și faimă. A avut roluri importante în Unirea de la 1859, independența de la 1877, a redactat alături de Ion Brătianu Constituţia de la 1866 şi a susținut atât financiar, cât și moral, lupta românilor din teritoriile asuprite. De asemenea, a fost un scriitor talentat, scrierile lui fiind compuse mai ales din articole din ziare, dar și din piese de teatru si poezie.

Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane

con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: