marți, 17 aprilie 2012

EPINAL - FRANŢA





***

DIN ÎNŢELEPCIUNEA POPOARELOR LUMII.

  • Ia ce pofteşti şi plăteşte pentru ce ai luat, zice Dumnezeu. (Proverb spaniol)
  • Să ai întotdeauna două animale de călărie: răbdarea şi prudenţa. Rabdarea te vesteşte şi prudenţa te păzeşte. (Proverb arab)
  • Noaptea e un bun sfetnic. (Proverb francez)



Această monedă a fost emisă în anul 2012 pentru a marca trecerea a 10 ani de introducerea monedei comune europene - Euro. Pe aversul acesteia sunt reprezentate câteva monumente reprezentative pentru România, dispuse circular, peste care se suprapune conturul hărţii României şi stema ţării, iar pe revers o compoziţie grafică care sugerează moneda unică europeană şi importanţa acesteia pentru mediul de afaceri, populaţie, comerţ, cercetare şi industrie. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, cu diametrul de 37 mm, margine zimţată şi tiraj de 500 de exemplare.

Euro (simbolul ) este moneda oficială a 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Aceste state sunt Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania. Euro mai este folosit cu acordul comunității în Monaco, San Marino şi Vatican, iar trei alte state — Andorra, Kosovo (nerecunoscut ca stat de către România și Republica Moldova) și Muntenegru — utilizează moneda europeană fără să aibă acordul UE. Estimările arată că moneda euro este folosită zilnic de aproximativ 327 de milioane de europeni. Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda însăși a intrat pe piețele internaționale la 1 ianuarie 1999, înlocuind așa-numita unitate monetară europeană (ECU), iar apoi, la 1 ianuarie 2002, a fost introdusă în circulație înlocuind în cele din urmă monedele naționale din ale statelor din zona euro. 10 ani de la introducerea monedei comune europene - Euro au fost marcaţi de Banca Europeană prin emiterea unei monede comemorative de 2 euro:



Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA



con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: