luni, 9 aprilie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 52.



ECUADOR


EGIPT


***

SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE

Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Întâlnire de gradul X, România viitoare şi Misiunea de investigare?

Ecaterina Ţarălungă – născută la 8 august 1947 în Râmnicu Sărat, editoare, istoric şi critic literar

Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României, portretul domnitorului Vlad Ţepeş şi o fereastră a Palatul voievodal Curtea Veche, iar pe revers Palatul voievodal Curtea Veche şi documentul primei atestări a Bucureştiului. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 370 ron.

Pe data de 20 septembrie 2009 s-au implinit 550 de ani de la prima atestate documentara a orasului Bucuresti. Aşezarea este atestată documentar la 20 septembrie 1459 într-un act emis de Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti, prin care se întăreşte o moşie unor boieri. Cetatea Dâmboviţei, cum mai apare în primii ani oraşul, avea rol strategic, urmând să supravegheze drumul ce mergea de la Târgşor la Giurgiu, în ultima aşezare aflându-se o garnizoană otomană. În scurt timp, Bucureştiul se afirmă, fiind ales la 14 octombrie 1465 de către Radu cel Frumos ca reşedinţă domnească. În anii 1558 – 1559, la Curtea Veche este construită Biserica Domnească, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta rămânând până astăzi cel mai vechi lăcaş de cult din oraş păstrat în forma sa iniţială.

Vlad Țepeș - născut 1431 şi decedat 1476, denumit și Vlad Drăculea sau Dracula de către străini, a domnit în Ţara românească în anii 1448, 1455 - 1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul și al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei și apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea I cel Rău din a doua, și Zaleska din a treia căsătorie. În timpul domniei sale, Ţara Românească a obținut temporar independența față de turci. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitate și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în ţeapă. Datorită conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.


Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: