duminică, 15 aprilie 2012

ELBEUF - FRANŢA





***

DE LA LUME ADUNATE, ÎNAPOI LA LUME DATE

Prietenia nu poate exista decât între oameni cinstiţi.

Prietenia nu se cumpără în târg.

Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur!




Această monedă a fost emisă în anul 2010 pentru a marca personalitatea celui care a fost Patriarhul Bisercii Ortodoxe Romane - Iustin Moisescu. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi o imagine a palatului în care au locuit patriarhii României, iar pe revers bustul patriarhului şi stema Patriarhiei Române. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, diametru de 37 de mm, margine cu zimţi, tiraj de 1500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 1000 ron.
Iustin Moisescu (născut la 5 martie 1910 în localitatea Cândeşti, judeţul Argeş şi decedat la 31 iulie 1986 în Bucureşti) a fost al patrulea patriarh al Bisercii Ortodoxe Române pe care a condus-o între anii 1977 - 1986.
Reşedinţa patriarhilor a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări: reparaţii, consolidări, reamenajări, extinderi, modernizări, îmbunătăţiri şi înfrumuseţări. Pe monedă este reprezentată actuala înfăţişare a treptelor de la intrarea în reşedinţa patriarhală, care datează din anul 2008. În imaginea de mai jos (din 2006) poate fi văzut vechiul aspect al intrării, de pe vremea patriarhului Justinian.



Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA



con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: