luni, 30 aprilie 2012

POESIS - MOUSAIOS 42

 

 



MEDITAŢIE ÎN ALB

Scârţâitul zăpezilor sub pasul care
Încă nu a călcat-o cerul
Pe care-l învârţi în privire
Flacăra misterului rumeneşte
Şi scrutarea ochiului arcuit face incizii
Pe scoarţa inimii să guste
Din lumina paşilor ce-mbătrânesc
Pregătindu-se să calce zăpada

...Şi zăpada scârţâie ca o poezie
Ce este măsură-n nemăsură...

Iar mirosul de trandafir îţi oferă
Realitatea ruptă-n bucăţi
Pe care nimeni nu o mai aşează la loc!


Teo Cabel - născut la Buzău în data de 26 octombrie 1967 

 
BUZĂU - Centrul istoric- Strada Cuza Vodă 

***
 
DIN AFORISMELE BUZOIANULUI VASILE GHINEA
Timpul este acelaşi. Noi suntem alţii.
Trăim patetic şi sfârşim lamentabil.
Viaţa este o himeră, numai moartea este o constantă.

DOUĂ MONEDE COMEMORATIVE INTERESNATE DIN BELARUS

 

1 rublă 2006 - Arcul geodezic Struve 
Această monedă este de formă pătrată cu colţuri rotunjite, cu dimeniunile de 29 x 29 mm, greutatea 15,5 grame, din aliaj cupru-nichel, margine cu zimţi, în tiraj de 5000 de exemplare. Pe avers se prezintă stema şi harta Bielorusiei cu cele şase provincii şi cu principalele râuri (unul fiind Niprul), pe care este marcat traseul arcului geodezic, iar pe revers întregul traseu al arcului Struve pe harta Europei - pe care apare inclusiv România, o hartă a lumii centrată pe Europa şi Africa, inscripţia DUGA STRUVE însemnând ARCUL STRUVE, 2880 km - lungimea totală, numele ţărilor prin care trece arcul: NORVEGIA, SUEDIA, FINLANDA, RUSIA, ESTONIA, LETONIA, LITUANIA, BIELORUSIA, UCRAINA şi MOLDOVA.

 

20 ruble 2006 - Arcul geodezic Struve
Această monedă diferă de cea de mai sus prin parametrii săi tehnici: dimensiuni 36 x 36 mm, greutate de 33,62 g, argint cu puritate de 92,5%, tiraj 5000 de exemplare şi margine cu zimţi. 
Aceste monede fac parte din seria „Bielorusia şi comunitatea mondială”, fiind emise de Banca Naţională a Bielorusiei. Mai nou, vechea denumire Bielorusia tinde să fie înlocuită cu Belarus. Arcul Struve - prin cele 34 de puncte geodezice păstrate pînă în prezent - a fost inclus în anul 2005 în patrimoniul mondial UNESCO.
Arcul geodezic Struve este numele unui lanţ de 258 de triunghiuri gigantice construite între 265 de puncte, ce se întinde de la Hammerfest, în Norvegia, până la Marea Neagră, pe mai mult de 2800 de kilometri. Arcul a fost construit şi utilizat între anii 1816 şi 1855 de astronomul Struve pentru a determina lungimea unui segment de meridian. Cercetările au ajutat şi la stabilirea formei exacte a Pământului. La vremea executării triangulaţiei arcul se afla aproape în întregime pe teritoriul Imperiului Ţarist, numai partea cea mai nordică fiind pe teritoriul uniunii suedezo-norvegiene; azi traseul arcului trece prin nu mai puţin de 10 ţări.
Arcul - prin cele 34 de puncte geodezice păstrate pînă în prezent - a fost inclus în anul 2005 în patrimoniul mondial UNESCO. Arcul geodezic Struve are 27 de puncte pe teritoriul Republicii Moldova. Cel mai cunoscut este situat lângă satul Rudi de lângă Donduşeni, unde în 2006 a fost ridicat un monument. Punctul de la Rudi a fost ridicat în anul 1847. În secolul al XIX-lea măsurarea unui arc de meridian era o operaţiune foarte grea, potrivită pentru subiectul unei cărţi de ficţiune; Jules Verne a publicat în 1870 romanul Aventurile celor trei ruşi şi trei englezi în Africa Australă, care descrie aventurile extraordinare a şase astronomi care au desfăşurat operaţiuni de triangulaţie în Africa. Astronomul Friedrich Georg Wilhelm von Struve (1793-1864) s-a născut la Altona, în Danemarca (azi oraşul se găseşte în Germania), într-o familie ce a dat un lung şir de astronomi. Împreuna cu familia a emigrat în Imperiul Ţarist, unde a urmat facultatea şi a ajuns directorul observatorului astronomic din Tartu (din Estonia, pe atunci în componenţa Rusiei; oraşul e cunoscut şi sub numele său german, Dorpat). În 1838 Struve a devenit directorul cunoscutului observator astronomic Pulkovo, de lângă Petersburg.
_________xxXxx__________


România - Certificat de acţiuni - Societatea anonimă româno belgiană de petrol - 25 acţiuni x 250 lei 1908 

 

Câteva vignete de pe bonduri englezeşti

 
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA

 

con_dorul@yahoo.com



 
 


Niciun comentariu: