vineri, 20 aprilie 2012

BURUNDI (URUNDI)



50 franci 1964

BURUNDI (URUNDI)
Este o republica situata in centrul Africii, in zona marilor lacuri, care si-a castigat independenta la data de 1 iulie 1962 fata de Belgia.
Suprafata statului este 27 830 km.p., populatia numara 3,6 milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul Bujumbura.
Deviză nationala unanim acceptata este: 
Unitate, muncă, progres

Stema oficiala este:

Steagul oficial este:
Pe aversul bancotei aplicate aici sunt doua reprezentari:
  1. Lacul Tanganika
Teritoriul lacului este împărţit între statele Burundi, Republica Democrată Congo, Tanzania şi Zambia. In lac se varsa urmatoarele rauri: Lufubu, Malagarasi şi Ruzizi, ocupând locul şase ca mărime pe glob. Lacul se află în marea fractură tectonică a Africii de est, fiind delimitat de pereţii acesteia. Are are o lungime de 673 km pe direcţia nord-sud, cu o lăţime medie de 50 km, suprafaţa de 32.893 km² cu lungimea ţărmurilor de 1.828 km iar, altitudinea lacului fiind de 782 m.

  1. Vedere aeriana asupra capitalei Bujumbura.



***


VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI

  1. Nu de moarte mi-este frica, ci de veşnicia ei (Tudor Arghezi)
  2. Important în viaţă nu e cum începi, ci cum continui. (Anda Calugareanu)
  3. Nimic nu e mai tare ca trecutul. Pe acela nimeni şi nimic nu-l poate schimba. (Lucian Blaga)

Această monedă a fost emisă în anul 2010 pentru a marca trecerea a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria. Pe aversul acesteia se prezintă stema României şi un medalion cu imaginea reginei Maria, iar pe revers un portret al reginei Maria purtând coroana regală (cu care a fost încoronată la Alba Iulia în anul 1922). Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 90%, în greutate de 6,452 grame, tiraj de 1000 de exemplare, margine zimţată, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 2000 ron.
Marie Alexandra Victoria, prinţesă de Edinburgh, s-a născut pe 3 octombrie 1875 la Eastwell Park, Kent, în Anglia, fiind fiica prinţului Alfred, duce de Edinburgh, şi a marii ducese Maria Alexandrovna (fiica ţarului Alexandru al II-lea). Prinţul Alfred era cel de-al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii. Maria, principesă de Edinburgh, s-a căsătorit cu Ferdinand, principele moştenitor al coroanei României, în decembrie 1892. A avut şase copii: Carol(1893 - 1953), Elisabeta (1894 - 1961), Marioara (1899 - 1961), Nicolae (1903 - 1978), Ileana (1908 - 1991) şi Mircea (1913 - 1916). Personalitate puternică, femeie foarte frumoasă, extrem de iubită de armată, se pare că Maria a îndrăgit cu adevărat România. În al doilea război balcanic a îngrijit în lagărul de holerici de la Zimnicea bolnavii întorşi din Bulgaria. Se pare că a avut un rol important în luarea deciziei României din 1916 de a intra în război alături de Antantă. Regina Maria a încetat din viaţă pe 18 iulie 1938, la Sinaia, inima ei fiind depusă în capela Stella Maris de la Balcic iar trupul în gropniţa domnească de la Curtea de Argeş. În 1940, după cedarea Cadrilaterului (judeţele Durustor şi Caliacra au fost date Bulgariei, după Tratatul de la Craiova), inima reginei a fost mutată la Castelul Bran. „Înainte de a fi condusă de la Palatul Cotroceni pe ultimul ei drum, regina a fost salutată de militari cu baionetele înfipte în pămînt şi cu patul armei în sus, gest unic pe care Armata nu l-a oferit niciodată unui alt om.” scrie Alex Mihai Stoenescu în „Istoria loviturilor de stat în România” (vol. II, Editura RAO, Bucureşti, 2001). Coroana purtată de regina Maria la încoronarea de pe 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia apare reprezentată şi pe monedele de 25 şi 50 lei din anul 1922. Coroana a fost executată la Paris, de casa de bijuterii „Falize”, după desenele pictorului Costin Petrescu. Acesta a folosit ca sursă de inspiraţie coroana purtată de Doamna Elena - Despina (soţia lui Neagoe Basarab, domnitor al Ţării Româneşti între 1512 şi 1521, fiica despotului sârb Iovan Brancovici), aşa cum apare ea zugrăvită în tabloul votiv al bisericii episcopale de la Curtea de Argeş. Braţele coroanei sunt evazate, fiind terminate în vârfuri cu crini. Coroana este bătută cu pietre scumpe. Pe laterale are câte un pandantiv, cu câte un disc de care atîrnă câte trei şiruri de mărgele, terminate cu câte o cruce gamată. Pe cele două discuri sunt reprezentate stema României şi a Marii Britanii (aceasta din urmă ca un omagiu adus originii britanice a reginei Maria). În vârful coroanei se găseşte o cruce gamată. Din punct de vedere artistic, coroana aparţine aşa-zisului „stil 1900”. Coroana are aproape 2 kg, cu diametrul la bază de 17,5 centimetri şi cu înălţimea de 18 centimetri. Actualmente se găseşte expusă în sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie, la Bucureşti.

Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA


con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: