Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artisti şi studenţi, mereu altii de la an la an.
Eleganţă - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Etape - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Evantai - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Evoluţii - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
***
VORBE DE DUH DE LA ÎNAINTAŞI
Bărbaţii au descoperit focul, iar femeile au descoperit cum să se joace cu el. (Sarah Jessica Parker)
Toate femeile sunt bune, bune de nimic sau bune la ceva. (Miguel de Cervantes)
Hoţii îţi cer banii sau viaţa, femeile le vor pe amândouă. (Samuel Butler)
Această monedă a fost emisă în anul 1983 pentru a marca trecerea a 2050 de ani de la crearea statului dac centralizat şi independent a lui Burebista. Pe aversul acesteia este reprezentată stema României comuniste, iar pe revers o scenă de luptă între daci şi atacatorii străini. Moneda este confecţionată dintr-un aliaj de aur 90 % şi cupru 10 %, în greutate de 7,2 grame.
Burebista a fost un rege al geto-dacilor între anii 82 î.Hr. - 44 î.Hr. şi întemeietorul statului dac. Conform istoricului Iordanes, Burebista a moștenit o puternică uniune tribală, care s-a transformat în stat odată cu supunerea treptată a tuturor triburilor și uniunilor de triburi geto dace de către autoritatea centrală. La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocrația tribală și masa războinică, puterea și iscusința lui Burebista), ci și cei externi (creșterea amenințărilor celţilor şi romanilor). Unificarea într-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe două căi: pe cale pașnică, când șefii daci de trib acceptă supunerea față de Burebista de bună voie, și pe cale războinică, când se dorește păstrarea puterii tribale de către unii conducători locali. Desigur, creșterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunăvoie a multor uniuni tribale geto-dacice. Strabon scria că, ascultându-l pe Decenu, geto-dacii "s-au lăsat înduplecați să taie vița de vie și să trăiască fără vin". Unificarea triburilor geto-dacice se termină pe la 60 î.Hr.-59 î.Hr. În munţii Orăştiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el ridică cetăți de piatră, cele mai importante fiind: Costeşti, Blidaru, Căpâlna şi Sarmisegetusa, ultima transformată, până la urmă, chiar în capitală a regatului.Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu