miercuri, 18 aprilie 2012

ETAVES et BOCQUIAUX - FRANŢA





***

DE LA LUME ADUNATE, ÎNAPOI LA LUME DATE

În anul 2002 cei de la Bayer Leverkusen au fost tristi, au pierdut în interval de o săptămână Liga Campionilor, Campionatul şi Cupa Germaniei. Anul următor au fost veseli, au scăpat de la retrogradare.

Fotbalul e ca televizorul, mulţi se uită, puţini pricep.

Rugby-ul e un joc de golani practicat de gentlemani; fotbalul e un joc de gentlemani practicat de golani.

Această monedă a fost emisă în anul 2012 pentru a marca trecerea a 200 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmari. Pe aversul acesteia se prezintă un instantaneu bucureştean care prezintă Universitatea şi Palatul Suţu, fotografiat de Carol Popp de Szathmári, suprapus peste elementele diafragmei unei camere foto şi stema României, iar pe revers portretul lui Carol Popp de Szatmári, semnătura acestuia şi trei pensule suprapuse peste o paletă de pictură. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, margine zimţată şi tiraj de 500 de exemplare.

Carol Popp de Szathmáry (născut la 11 ianuarie 1812 în Cluj şi decedat la 3 iulie 1887 în Bucureşti) a fost un pictor și grafician transilvănean, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul România și unul dintre primii zece fotografi din Europa. În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este recunoscut ca primul foto-jurnalist al lumii. A călătorit în China, iar cu acordul Țarului Rusiei, a ajuns și în Siberia, unde a realizat fotografii artistice. În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franței și Regele Spaniei.

Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA

Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: