***
DIN ÎNŢELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII
- Înţelepciunea este a bătrânilor, dar inima unui copil este pură. (Proverb indian)
- Înţeleptul nu spune ce ştie, iar prostul nu ştie ce spune. (Proverb turcesc)
- Prostul ştie mai multe în casa lui, decât înţeleptul în casa altuia. (Proverb spaniol)
___________xxXxx___________
Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi trei metope înfăţişând imagini ale războiului dintre romani şi daci, iar pe revers portretul împăratului roman Traian şi monumentul triumfal de la Adamclisi. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 320 ron.
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman situat în localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa, ridicat în cinstea împăratului Traian între anii 106 - 109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, la 60 km sud-vest de Constanţa, pe drumul național Călăraşi - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost înterprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează doar 48. Deasupra metopelor se află o friză 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.
Marcus Ulpius Nerva Traianus, pe scurt Traian, (născut la data de 18 septembrie 53 în Italica Santiponce şi decedat la data de 9 august 117 în Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 - 117, a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.
România - Acţiune la purtător - 500 lei 1929
CLĂDIREA ROMÂNEASCĂ - BUCUREŞTI
Câteva ornamente decorative marginale de pe certificate şi bonduri americane
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu