sâmbătă, 21 aprilie 2012

EVREUX - FRANŢA







***



Această monedă a fost emisă în anul 2010 pentru a marca trecerea a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Pe aversul acesteia se prezintă stema României, suprapusă parţial peste valoarea nominală 500 LEI, o cunună de lauri şi o carte deschisă, pe pagina din stânga fiind reprezentat portretul poetului din anul 1869, pe pagina din dreapta fiind câteva semnături ale poetului, iar pe revers casa memorială de la Ipoteşti şi un portret din anul 1885 al poetului nostru naţional. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, diametrul de 35 mm, margine netedă, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 8000 ron.
Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (născut la data 15 ianuarie 1850 Ipoteşti şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Casa memorială Mihai Eminescu este un muzeu memorial amenajat în casa în care a trăit poetul, fiind situată în satul Ipoteşti din judeţul Botoşani. Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu” se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Botoșani din anul 2004, fiind format din două obiective:
  • Casa memorială "Mihai Eminescu"
  • Mormintele familiei Eminescu - ambele datând din sec. XIX
Anul 1989 a fost proclamat, la vremea lui, Anul Internaţional Eminescu de căte UNESCO (se împlineau atunci 100 de ani de la moartea Poetului Naţional al românilor). Uniunea Sovietică a emis atunci o monedă de1 rublă dedicată lui Mihai Eminescu. Pe atunci Moldova de peste Prut era republică socialistă în cadrul URSS. În anul 2000, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Banca Naţională a Moldovei a emis o monedă omagială, de argint, cu valoarea nominală de 100 de lei. Tot în anul 2000, cu acelaşi prilej al sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Banca Naţională a României a emis la rîndul ei o monedă omagială, de aur, cu valoarea nominală de 2000 de lei.

România - Acţie - 200 lei 1921
Societate pe acţii din Alba Iulia
Institutul de credit şi economii "IZVORUL" 

Câteva ornamente decorative marginale de pe certificate şi bonduri americane



Câteva vignete de pe bonduri englezeşti



con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: