miercuri, 11 aprilie 2012

GENGENBACH - GERMANIA






***


DE LA LUME ADUNATE, 
ÎNAPOI LA LUME DATE

  1. Ia-ţi nevastă frumoasă, căci altfel o ai singur!
  2. Orgasmul încununează opera!
  3. Dumnezeu a dat femeilor trei calităţi: frumuseţe, înţelepciune şi fidelitate; punând condiţia ca nicio femeie să nu le aibe pe toate trei.

____________xxXxx_____________

Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ţării Româneşti. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi portretul domnitorului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru, iar pe revers portretul primului mitropolit al Ţării Româneşti Iachint de Vicina şi biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 370 ron.
În anul 1359 a fost intemeiata Mitropolia Tarii Romanesti, Patriarhia de Constantinopol acceptand propunerea domnitorului Nicolae Alexandru de a-l numi in scaunul mitropolitan pe ierarhul Iachint de la Vicina. Din partea domnitorului, cel care isi insusise titulatura tatalui sau (Basarab I) de domn, pe langa cea de mare voievod, se manifesta de fapt dorinta validarii propriei domnii din partea unuia dintre cele doua centre posibile: Roma si Constantinopol. Dorinţa acestuia a fost una fireasca, tinand cont de ortodoxia populaţiei din ţara sa.
Nicolae Alexandru a fost domnitorul al Ţării Româneşti între anii 1352 - 1364, dar şi înainte de anul 1343, când a fost asociat la domnie cu tatăl său, Basarab I.
Sfânul Ierah Iachint de la Vicina a vieţuit în secolul al XIV-lea (născându-se probabil spre sfârşitul secolului al XIII-lea), fiind ultimul conducător al Mitropoliei de Vicina şi primul mitropolit al UngroVlahiei (Ţara Românească). Sf. Ierarh Iachint a urmat la Vicina mitropolitului Chiril de Vicina (1347 - 1348). În anul 1359 se găsea la Curtea de Argeş. Sinodul de la Constantinopol, patrirhul Calist I şi împăratul bizantin Ioan al V-lea Paleologul au aprobat cererea voievodului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru Basarab, ca Sf. Ierarh Iachint să devină păstor duhovnicesc al tuturor românilor din Dobrogea şi Ţara Românească. Astfel, Eparhia de Vicina dispare şi ia fiinţă o nouă mitropolie românească, cunoscută sub numele de Mitropolia Ungrovlahiei, Sfântul Ierarh Iachint devenind astfel primul mitropolit al Ţării Româneşti. Ca păstor şi părinte sufletesc al tuturor românilor dintre Dunăre şi Carpaţi, mitropolitul Iachint a avut grijă să hirotonească preoţi pentru toate satele, să zidească biserici în oraşe şi sate, să întemeieze noi aşezări mănăstireşti şi să ţină în strânsă legătură duhovnicească Biserica Ţării Româneşti cu Patriarhia Constantinopolului, purtând totodată de grijă şi pentru credincioşii ortodocşi din părţile vecine, îndeosebi din Transilvania, cărora le trimitea preoţi şi călugări misionari. Ultimii ani din viaţă i-au fost grei din cauza bolilor şi a supărărilor provocate de unii răuvoitori, neputând participa la Sinodul Patriarhal din 1370 al cărui membru era de drept. Într-o scrisoare adresată patriarhului Constantinopolului, Sf. Ierarh Iachint se justifica spunând: „O slăbiciune grozavă m-a cuprins şi sufăr cele multe”... „sufăr şi sunt jignit tocmai la bătrâneţile mele”, la acuzele aduse cum că aş fi „profanator şi dispreţuitor al Bisericii lui Dumnezeu”. Ultimele cuvinte adresate patriarhului de către sfântul ierarh sunt: „să nu treci cu vederea bătrâneţea mea înaintată şi asprimea bolii mele, iar rugăciunile preasfinţiei tale să-mi fie pavăză pentru totdeauna”.Sfântul Ierarh Iachint a murit la Curtea de Argeş în anul 1372, după ce a păstorit cu râvnă, a sfătuit cu înţelepciune şi a pătimit cu răbdare şi smerenie.
_______ooOoo_________

România -  Titlu de o acţiune la purtător - 500 lei 1942 
 Societatea anonimă grafică 
"TIPARUL ROMÂNESC"  - Bucureştii
  
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane 
de dinainte de proclamarea independenţei SUA

con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: