luni, 9 aprilie 2012

BIAFRA



10 pound 1968


BIAFRA
A fost o republica situata in vestul Africii, in sud estul statului Nigeria de astazi, care si-a castigat independenta fata de Nigeria la 30 mai 1967. A existat până în anul 1970 când, în urma unui război civil, a revenit din nou Nigeriei.
Suprafata statului a fost de 76 145 km.p., populatia a numarat 13,5 milioane de locuitori iar, capitala a functionat in orasul Enugu.
Deviză nationala unanim acceptata a statului a fost: Pace, unitate, libertate
Stema oficiala:

Steagul oficial:


**
SCRIITORI 
DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Bursa de iluzii, Conversaţie pe Titanic şi Rău de România?
Magda Ursache – născută la 20 decembrie 1943 în Bucureşti, absolventă a Liceului “B.P.Haşdeu” din Buzău, stabilită în Iaşi, prozatoare
Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României, portretul domnitorului Vlad Ţepeş şi o fereastră a Palatul voievodal Curtea Veche, iar pe revers Palatul voievodal Curtea Veche şi documentul primei atestări a Bucureştiului. Moneda este confecţionată din tombac cuprat, în greutate de 23,5 grame, tiraj de 1000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 130 ron.
Pe data de 20 septembrie 2009 s-au implinit 550 de ani de la prima atestate documentara a orasului Bucuresti. Aşezarea este atestată documentar la 20 septembrie 1459 într-un act emis de Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti, prin care se întăreşte o moşie unor boieri. Cetatea Dâmboviţei, cum mai apare în primii ani oraşul, avea rol strategic, urmând să supravegheze drumul ce mergea de la Târgşor la Giurgiu, în ultima aşezare aflându-se o garnizoană otomană. În scurt timp, Bucureştiul se afirmă, fiind ales la 14 octombrie 1465 de către Radu cel Frumos ca reşedinţă domnească. În anii 1558 – 1559, la Curtea Veche este construită Biserica Domnească, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta rămânând până astăzi cel mai vechi lăcaş de cult din oraş păstrat în forma sa iniţială.
Vlad Țepeș - născut 1431 şi decedat 1476, denumit și Vlad Drăculea sau Dracula de către străini, a domnit în Ţara românească în anii 1448, 1455 - 1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul și al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei și apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea I cel Rău din a doua, și Zaleska din a treia căsătorie. În timpul domniei sale, Ţara Românească a obținut temporar independența față de turci. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitate și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în ţeapă. Datorită conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.
Câteva vignete ale statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
România - Uzinele de fier şi domeniile din Reşiţa 
Societate anonimă  
Titlu de 5 acţiuni a 500 lei 1926
con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: