joi, 5 aprilie 2012

BELGIA




500 franci 1971

BELGIA
Este o monarhie constituţională situată în vestul Europei care şi-a câştigat independenţa la data de 4 octombrie 1830.
Suprafaţa statului este de 30 528 km.p., populaţia numără 10,6 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Bruxelles.
Deviza naţională unanim acceptată este: 
Unitatea face puterea.
Stema oficială a statului este:

Steagul oficial al statului este:

Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat 
chipul pictorului Bernard van Orley 
care a trăit în perioada anilor 1491-1541.

Pe reversul bancnotei sunt două reprezentări:
Palatul Melines

Margareta de Austria, printesă de Asturias, ducesă de Savoia, guvernator al Olandei habsburgice, care a trăit între anii 1480 – 1530.


***
VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
Întrebat fiind ce e femeia, Emil Brumaru a răspuns: "Nu stiu, dar sunt multe!"
Întrebat fiind cum ar fi bărbaţii fără femei, Mark Twain a răspuns: "În primul rând fericiţi! Apoi puţini, puţini, din ce în ce mai puţini!"
Femeile sunt pasionate de matematică. Îşi împart vârsta la 2, dublează preţul hainelor şi adaugă întotdeauna 10 ani la vârsta celei mai bune prietene, a spus Marcel Achard.

Această monedă a fost emisă în anul 1982 pentru a marca trecerea a 2050 de ani de la crearea statului dac centralizat şi independent a lui Burebista. Pe aversul acesteia este reprezentată stema României comuniste, iar pe revers chipul regelui Burebista. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 % în greutate de 27,75 de grame.
Burebista a fost un rege al geto-dacilor între anii 82 î.Hr. - 44 î.Hr. şi întemeietorul statului dac. Conform istoricului Iordanes, Burebista a moștenit o puternică uniune tribală, care s-a transformat în stat odată cu supunerea treptată a tuturor triburilor și uniunilor de triburi geto dace de către autoritatea centrală. La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocrația tribală și masa războinică, puterea și iscusința lui Burebista), ci și cei externi (creșterea amenințărilor celţilor şi romanilor). Unificarea într-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe două căi: pe cale pașnică, când șefii daci de trib acceptă supunerea față de Burebista de bună voie, și pe cale războinică, când se dorește păstrarea puterii tribale de către unii conducători locali. Desigur, creșterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunăvoie a multor uniuni tribale geto-dacice. Strabon scria că, ascultându-l pe Decenu, geto-dacii "s-au lăsat înduplecați să taie vița de vie și să trăiască fără vin". Unificarea triburilor geto-dacice se termină pe la 60 î.Hr.-59 î.Hr. În munţii Orăştiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el ridică cetăți de piatră, cele mai importante fiind: Costeşti, Blidaru, Căpâlna şi Sarmisegetusa, ultima transformată, până la urmă, chiar în capitală a regatului.

Scoţia - Bond - 4 decembrie 1914
Grand Lodge of Scotland

Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane 
de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: