vineri, 13 aprilie 2012

DOUAI - FRANŢA







***

SCRIITORI 
DE PE MELEAGURI BUZOIENE 

Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Modernităţi, Erezii pioase şi Hierofantul?
Radu Voinescu - pseudonimul literar al lui Nicolae Baboi - născut pe 8 decembrie 1958 în satul Dâmbroca, comuna Săgeata, poet, scriitor, publicist şi critic literar
__________xxXxx_________


Această medalie a fost turnată în anul 1995 pentru a marca trecerea a 75 de ani de la înfiinţarea Institutului de medicină aeronautică şi spaţială Gl.mr. dr. Victor Anastasiu. Medalia este confecţionată din tombac aurit.
Victor Anastasiu - născut la 5 octombrie 1886 în Huşi şi decedat la 4 august 1972 în Bucureşti) a fost un medic și psihofiziolog român, membru al mai multor societăți internaționale de aeronautică din Paris şi Geneva, expert tehnic în cadrul Ligii Naţiunilor în anul 1929. În prezent Institutul național de medicină aeronautică poartă numele medicului român, Institutul național de medicină aeronautică și spațială "General doctor aviator Victor Anastasiu". A înființat în anul 1920 Centrul de medicină aeronautică, printre primele astfel de centre din lume. Studiile efectuate aici, i-au permis lui Anastasiu să contribuie semnificativ la dezvoltarea medicinei aeronautice. A experimentat comportamentul aviatorilor atât la sol cât și în timpul zborurilor. Studierea comportamentului piloților în timpul zborurilor a fost o premieră mondială, aspect recunoscut în cadrul Congresului Internațional de navigație aeriană de la Paris din 1921 de către Ch. Richet.
Institutul național de medicină aeronautică și spațială "General doctor aviator Victor Anastasiu" are sarcini si atributii functionale precise in ceea ce priveste selectia si expertiza medicala si psihologica a personalului aeronautic militar si civil, in fundamentarea stiintifica a normelor si standardelor medicale de expertiza medicala si psihologica, in asigurarea asistentei medicale primare si de specialitate in ambulatoriu, in organizarea programului universitar de instruire in domeniul medicinei aerospatiale.


România - Acţie - 200 lei 1925
Societate pe acţii diN Aiud
Institutul de credit şi economii
"GORONUL"

Câteva ornamente decorative marginale de pe certificate şi bonduri americane
 
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA

con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: