duminică, 22 aprilie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 63.



GUATEMALA


GUERNSEY


***



Această monedă a fost emisă în anul 2010 pentru a marca trecerea a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. Pe aversul acesteia se prezintă stema României şi Catedrala Patriarhală, iar pe revers un fragment din icoana Sfintei Treimi şi jos stema Patriarhiei Române. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 15,551 grame, de formă rotundă cu diametrul de 27 mm, margine netedă, tiraj de 1000 de exemplare la preţul unitar de vânzare de către BNR de 4200 ron.

Anul 2010 a fost proclamat de către Patriarhia Română ca „An omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti”. În 2010 s-au împlinit 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (pe 25 aprilie 1885 patriarhul ecumenic Ioachim al IV-lea al Constantinopolului a dat un „tomos" de recunoaştere) şi 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (în 1925 Sfîntul Sinod a hotărăt înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române şi ridicarea mitropolitului primat la rang de patriarh). Tomos înseamnă volum sau tom, iar autocefalia se referă la faptul că Biserica Română nu depinde în nici un fel de vreo altă biserică.

Catedrala Patriarhală este o biserică din Bucureşti, situată pe Dealul Patriarhiei, ctitorită de Constantin Şerban Basarab Cârnul și soția acestuia, Bălașa, între anii 1654 - 1658. Biserica, purtând hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, a fost sfințită de Mihnea al III-lea în anul 1658, iar la scurt timp a fost transformată în Mitropolie. După primul război mondial Mitropolia este transformată în Patriarhie. Date despre meșterul care a coordonat construirea edificiului nu s-au păstrat, singurele nume păstrate fiind cele ale dregătorilor care au supravegheat ridicarea bisericii, logăfătul Radu Dudescu și Gheorghe Sufariu.



Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane



con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: