marți, 10 aprilie 2012

BOEMIA ŞI MORAVIA



500 coroane 1942

BOEMIA SI MORAVIA
A fost un protectorat al Germaniei naziste, infiintat din ordinul personal al lui Hitler ca urmare a declararii independentei Slovaciei si a existat in perioada 15 martie 1939 – 8 mai 1945.
A fost situat in Europa centrala pe teritoriile de astazi ale tinuturilor Boemiei, Moraviei si Sileziei cehe din Cehia de astazi.
Capitala protectoratului a functionat in orasul Praga.
Nu a avut a o deviza nationala unanim acceptata.
Stema oficiala:

Steagul oficial:

Pe aversul bancnotei aplicate aici este infatisat chipul pictorului austriac Peter Johann Brandl care a trăit în perioada anilor 1668 – 1739.

***

DE LA LUME ADUNATE, 
ÎNAPOI LA LUME DATE
Cine scrie, citeşte de două ori!

Deschide cartea ca să înveţi ce au gândit alţii. Închide cartea ca să gândeşti tu însuţi.

Repetiţia e mama învăţăturii.
Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 150 de ani de la înfiinţarea Oficiului Naţional de Statistică. Pe aversul acesteia sunt reprezentate sigla Institutului Naţional de Statistică, o compoziţie grafică ce sugerează activitatea statistică din România şi stema României, iar pe revers imaginea decretului domnesc de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, încadrată de portretele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, semnatarul decretului, şi economistului Dionisie Pop Marţian, primul director al oficiului. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 350 ron.
Institutul Național de Statistică (INS) este un organ de specialitate al administrației publice centrale din România, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Guvernului și finanțat de la bugetul de stat. A fost înființat în anul 1859, imediat după Unirea Principatelor. Statistica oficială în România se desfășoară prin serviciile de statistică oficială și este organizată și coordonată de acest institut. Funcționarea INS se întemeiază pe principiile autonomiei, confidențialității, transparenței, relevanței, proporționalității, deontologiei statistice și raportului cost/eficiență.
Pe 28 aprilie 1859 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat decretul de înfiinţare a Biroului de statistică al Ţării Româneşti. Ca director al acestui birou era numit Dionisie Pop-Marţian. Pe 1 iulie 1859 Cuza a dat decretul de înfiinţare a Direcţiei de statistică a Moldovei, al cărui director era Ion Ionescu de la Brad. Pe 4 august 1862 prinţul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretele prin care instituţiile de statistică din Moldova şi din Ţara Românească erau unificate. Directorul noului Oficiu statistic pentru Principatele Unite era Dionisie Pop-Marţian.
Economistul Dionisie Pop-Marţian s-a născut în Alba, la Ponor, în anul 1828. A studiat la Blaj, iar facultatea a făcut-o la Viena. Venit în Ţara Românească în 1857, a propus înfiinţarea unui birou care să se ocupe cu probleme de statistică. A murit de tuberculoză în Germania, în 1865.

Togo - Obligaţiune la purtător  - 1931
Împrumut 4% - Territoire du Togo
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: