vineri, 13 aprilie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 56.



FILIPINE


FINLANDA


***

DE LA LUME ADUNATE, ÎNAPOI LA LUME DATE

Oamenii se împart în două categorii: cei care împart oamenii în două categorii şi cei care n-o fac.

Vechea tehnologie are tendinţa de a rămâne pe poziţii în ciuda noii tehnologii.

A prevedea este greu, mai cu seamă când este vorba de viitor. – Proverb chinez



Această monedă a fost emisă în anul 2010 pentru a marca trecerea a 200 de ani de la naşterea lui August Treboniu Laurian. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi statuia lupoaicei alăptîndu-i pe gemenii Romulul şi Remus, ca simbol a originii latine a limbii române şi a poporului român, iar pe revers portretul filologului şi istoricului August Treboniu Laurian şi o parte din coperta revistei „Magazin istoric pentru Dacia". Moneda este confecţionată din argint cu puritatea 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, margine zimţată, tiraj de 1000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 300 ron.

August Treboniu Laurian (pe numele real Augustin Trifan, născut la 17 iulie 1810 în satul Fofeldea, comuna Nocrich, judeţul Sibiu şi decedat la 25 februarie 1881 în Bucureşti) a fost un filolog, istoric, publicist şi om politic, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei române (2 iunie 1867), secretar general şi preşedinte al Societății Academice Române şi preşedinte al Secțiunii Literare între anii 1867 - 1876.

Lupa Capitolina (în italiană Lupoaica de pe Capitol), denumită și Lupa romana, este o statuie de bronz etruscă, turnată probabil în sec al V-lea Î.Hr., undeva pe valea fluviului Tibru. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio. Statuia a fost amplasată la Roma încă din antichitate. Monumentul reprezintă o lupoaică de dimensiuni aproximativ reale (75 cm înălțime și 114 cm lungime), la care sug cei doi copii, ce îi reprezintă pe frații gemeni Romulus şi Remus, întemeietorii legendari ai Romei, concepuți, conform tradiției, în urma unei legături dintre zeul Marte şi o vestală virgină, Rhea Silvia. Intrată în colecțiile Vaticanului, statuia lupoaicei a fost restituită orașului Roma în anul 1471 de Papa Sixtius al IV-lea. Datarea turnării lupoaicei în anii 500-480 î.e.n. a fost apreciată după analize chimice. S-a emis și ipoteza că turnarea s-a făcut în secolul al VI-lea e.n. de sculptorul etrusc Vulca din Veii. Cei doi copii sugând sunt însă mult mai recenți. Se presupune că cei doi prunci originali au dispărut, actualii Romulus și Remus fiind probabil o operă a sculptorului Antonio del Pollaiuolo (1429 - 1498). Procedeul de turnare a copiilor este similar cu cel de turnare a armurilor, folosit într-un atelier din Ferrara. În anul 2006, istoricul de artă italian Anna Maria Carruba și etruscologul Adriano La Regina au contestat datarea tradițională a însăși Lupoaicei și, pe baza analizei tehnicii turnării, au emis ipoteza că statuia a fost turnată, de fapt, în Evul mediu târziu. S-au bazat pe faptul că în figurile antice (bazoreliefuri, mozaicuri, monede) lupoaica apare totdeauna cu botul întors spre cei doi copii, și pe lucrările de restaurare din 1997 executate de Anna Maria Carruba, când acesta a constatat că pentru turnarea actualei statui s-a folosit procedeul în ceară pierdută, aplicat în Evul Mediu pentru turnarea dintr-o singură bucată, în timp ce în antichitate se folosea metoda turnării pe bucăți, urmată de asamblarea acestora. Este așadar posibil ca statuia originală estruscă să fi fost în totalitate pierdută, Lupoaica fiind refăcută în Evul Mediu iar Romulus și Remus fiind adăugați în timpul Renaţterii, spre a ilustra legenda întemeierii Romei.



Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA



con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: