Tabara de sculptura in aer liber de la Magura s-a realizat între anii 1970 - 1985, deci pe durata a 16 ani, ca un un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul) - 12 aprilie 372. De fiecare dată au studiat şi creat aici 16 sculptori artişti şi studenţi, mereu alţii de la an la an.
Fertilitate - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Haine grele - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
În vizor - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Înviere - în Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
***
SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Douăzeci de ani de captivitate în mine însumi, Elucubraţii şi Confesiuni?
Exacustodian Păuşescu – născut la 19 noiembrie 1928 în satul Cotu Ciorii, comuna C.A.Rosetti, memorialist şi eseist
Această monedă a fost emisă în anul 2008 pentru a marca Summitul NATO de la Bucureşti din anul 2008. Pe aversul acesteia sunt reprezentate logoul Summitului şi stema României, iar pe revers harta Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, sigla NATO şi Palatul Parlamentului din Bucureşti. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea 99,9 %, în greutate de 15,5 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 400 ron.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută şi sub numele de Alianţa Nord-atlantică, este o organizaţie militară înfiinţată în anul 1949 în urma semnării Tratatului Atlanticului de Nord de către membrii săi fondatori. Începând cu data de 1 aprilie 2009, alianţa numără 28 de state membre. Cel mai important pasaj al tratatului este considerat articolul V, potrivit căruia: Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naţunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei.
Cel de-al XX-lea summit al NATO s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 2 - 4 aprilie 2008. Cele mai importante decizii luate au fost invitaţiile adresate Croaţiei şi Albaniei de a se alătura alianţei. De asemenea, s-a decis ca Macedonia să nu fie deocamdată invitată să adere, datorită disputei cu Grecia referitoare la numele acestei ţări.
Palatul Parlamentului, clădire cunoscută şi sub numele de Casa Poporului, este clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Senatul şi Camera Deputaţilor. Aici au avut loc majoritatea evenimentelor prilejuite de summitul NATO de la Bucureşti. Potrivit Cărţii Recordurilor Guinness, palatul este ce mai mare clădire civilă, cea mai scumpă clădire administrativă şi cea mai grea clădire din lume. Clădirea a fost proiectată în timpul regimului comunist, fiind aproape terminată în 1989. Se dorea ca ea să fie construită folosind doar materiale româneşti. După înlăturarea regimului comunist, terminarea lucrărilor nu a mai fost o prioritate, mai multe secţiuni rămânând neterminate.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu