miercuri, 4 aprilie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 47.



COREEA DE SUD


COREEA DE NORD


***

SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE

Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Iarna când e soare, Insul şi Maria de zăpadă?

Iulian Neacşu – născut la 14 decebrie 1941 la Jideni, azi Podgoria, un poet, prozator şi traducător.




Această monedă a fost emisă în anul 2008 pentru a marca trecerea a 500 de ani de la realizarea primelor tipărituri româneşti. Pe aversul acesteia este reprezentată decoraţiunea frontispiciului unei pagini din Liturghierul tipărit de Macarie în anul 1508, iar pe revers incinta Mănăstirii Dealu, văzută prin poarta clopotniţei şi imaginea a doi tipografi din secolul al XVI-lea. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 450 ron.
Macarie a fost un călugăr de origine sârbă, care şi-a făcut ucenicia de tipograf la Veneţia şi apoi a tipărit mai multe cărţi la Mănăstirea Obod de lângă oraşul muntenegrean Cetinie. El a fost adus la Mănăstirea Dealu de către Radu cel Mare, unde a tipărit un liturghier (carte care conţine Sfintele Liturghii şi alte slujbe bisericeşti) în 1508, un octoih (carte care conţine cântările din zilele săptămânii, succesiv pentru cele opt glasuri) în 1510, şi un evangheliar (carte care conţine cele patru evanghelii canonice) în 1512. Toate aceaste lucrări au fost scrise în limba slavonă. Liturghierul lui Macarie conţine 256 de pagini, pe fiecare dintre acestea fiind scrise 15 rânduri. Foarte puţine dintre exemplarele tipărite atunci au supravieţuit până în zilele noastre; dintre acestea, cinci se află în România.
Mănăstirea Dealu situată în apropierea oraşului Târgovişte, fiind la ora actuală o mănăstire de maici. Există o atestare documentară pentru o aşezare monastică la Dealu încă din anul 1431, când domnitorul Alexandru I Aldea i-a dăruit două sate. Actuala mănăstire a fost ctitorită de domnitorul Radu cel Mare, construcţia iniţială fiind realizată între anii 1499 şi 1501. Din vechiul ansamblu (a cărui construcţie a fost definitivată în anul 1512, în timpul domniei lui Vlad al V-lea cel Tânăr) s-a păstrat doar biserica. În secolul al XVI-lea, la Mănăstirea Dealu au fost înmormântaţi mai mulţi domnitori ai Ţării Româneşti, începând chiar cu ctitorul Radu cel Mare, în 1508. Tot aici a fost adus în anul 1603 şi capul lui Mihai Viteazul.


con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: