DJIBOUTI
EMIRATELE ARABE UNITE
***
SCRIITORI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Arca lui Noe şi Poemul sistemului solar?
Ştefan Stănescu – născut la 9 ianuarie 1912 la Grebănu şi decedat în anul 1956 la Bucureşti, poet
Această monedă a fost emisă în anul 2009 pentru a marca trecerea a 170 de ani de la naşterea regelui Carol I. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema actuală a României şi castelul Peleş susţinut de o ghirlandă, iar pe revers portretul regelui Carol I şi stema mare a regatului României. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul de vânzare de către BNR de 8500 ron.
Carol I, nume real Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, născut la 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat la 10 octombrie 1914 la Sinaia, a fost domnitorul apoi regele României, conducând-o între anii 1866 - 1914 . Din anul1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independenţa ţării, căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia și a pus bazele unei dinastii. A construit în munţii Carpaţi castelul Peleş, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc, România a câștigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.
Castelul Peleș de la Sinaia a fost construit între anii 1873 şi 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa. Castelul a fost reşedinţa de vară a regilor României, fiind construit la dorința regelui Carol I, după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu