luni, 16 aprilie 2012

BRUNEI



100 ringgit = dolari 1996

BRUNEI
Este un sultanat, monarhie constitutionala, situat in sud estul Asiei, pe coasta estica a insulei Borneo din oceanul Pacific, care si-a castigat independenta la 1 ianuarie 1984 fata de Marea Britanie.
Suprafata statului este 5 770 km.p., populatia numara 0,38 milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul Bandar Seri Begawan.
Deviză nationala unanim accepta este: 
Allah să-l binecuvânteze pe sultan!
Stema oficială este:

Steagul oficial este:

Pe aversul bancnotei aplicate aici este infatisat sultanul Hassanal Bolkiah, nume complet Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu'izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, născut in anul 1946 si care conduce Bruneiul incepand cu anul 1968.
La numai 21 de ani a devenit cel de-al 29-lea sultan al Bruneiului si mostenitorul unei averi de peste 60 miliarde de dolari. Sultanul Bruneiului locuieste intr-un palat cu 1.788 de camere, mai mare decat Vaticanul, si in garajul sau se afla 3000 de automobile dintre cele mai rare, mai scumpe, mai frumoase si mai rapide din lume. Sultanul este cunoscut ca fiind cel mai extravagant sef de stat din lume si nici “supusii” lui nu o duc rau, ei sunt scutiti de taxe si au multe subventii din partea statului. In Brunei, educatia si ingrijirile de sanatate sunt gratuite si nu exista taxe pe venit. A construit pentru poporul sau un parc Disney de doua miliarde de dolari si plateste fiecarui cetatean costul unui pelerinaj la Mecca. Olimpicii si cei care doresc sa studieze in afara tarii sunt ajutati financiar de catre sultan. In Brunei, insa, poporul nu se bucura de libertatea de exprimare, nu exista partide politice sau presa libera. Sultanul a dat un decret prin care a modificat Constitutia in favoarea sa. Potrivit decretului “Maiestatea Sa, sultanul, nu greseste in nicio problema”.
Pe reversul bancnotei este o vedere cu Aeroportul international din Brunei.


***

DE LA LUME ADUNATE, 
ÎNAPOI LA LUME DATE
  1. Cel mai bun tratament pentru vindecarea unei vieţi sexuale active este o căsătorie de mai mulţi ani.
  2. Contracepţia orală este când vorbeşti în loc să o faci.
  3. Multe afrodisiace au fost încercate. Banul este cel mai bun.
Această monedă a fost emisă în anul 2011 pentru a marca trecerea a 150 de ani de la înfiinţarea primelor instituţii militare ale României moderne. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi portretul lui Cuza din perioada de început a domniei, iar pe revers militari din armata Principatelor Unite în anul 1861: în stînga, infanterişti, în dreapta, cavalerişti şi în prim plan un colonel de Stat Major. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, margine zimţată şi tiraj de 500 de exmeplare.
După Unirea Principatelor din anul 1859 Alexandru Ioan Cuza şi colaboratorii acestuia au început un program asiduu de unificare a Moldovei şi Valahiei. Totodată au fost create noi instituţii necesare modernizării statului. S-au luat măsuri pentru întărirea puterii militare a Principatelor Unite. În 1859 a fost înfiinţat corpul de Stat Major General. În februarie 1861 Cuza aprobă prima stemă a Principatelor Unite, ce trebuia să fie purtată de ostaşi pe semnul de serviciu (znac). În 1860 principele Cuza îl numeşte pe generalul Emanoil Florescu (1819 - 1893) ministru de război atît în Moldova cît şi în Valahia (guvernele erau, desigur, încă separate). În anul 1861 a fost înfiinţat Corpul intendenţei militare, prin Înaltul Ordin de zi nr. 29. Şcoala militară pentru ofiţeri de infanterie şi cavalerie a fost înfiinţată în 1861 prin unificarea şcolilor de ofiţeri din Iaşi şi din Bucureşti. Cursurile noii instituţii de învăţămînt au început abia în 1862, cînd a fost terminat noul local al şcolii. În fapt, unificarea a fost făcută prin desfiinţarea şcolii de la Iaşi. Pentru unificarea celor două Ministere de Război în august 1861 a fost creat un Cabinet al ministrului de război. Pe 10 / 22 decembrie 1861 Ministerele de Război ale Principatelor Unite au fost unificate, ministru fiind colonelul Ioan Grigore Ghica (1830 - 1881).
Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; născut 20 martie 1820 la Bârlad şi decedat la 15 mai 1873 la Heidelberg în Germania) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la Revoluţia de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii de către puterea suzerană și puterile garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862 , când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare și un singur guvern. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului. Asemenea multora din elita românească din vremea sa familia lui Cuza avea și rădăcini greceşti.
Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane de dinainte de proclamarea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: