luni, 14 mai 2012

POESIS - MOUSAIOS 46


 

CÂNTA POETUL


Cânta poetul, tot ce mişcă
făcând abstracţie de putregai.
Din raiul său mai trimitea semnale,
spre mult râvnitul vostru rai,
aripi de gând şi lacrimi de cuvânt.
Dar cine să-l audă!
Pământenii, cu antifoane în urechi,
gângănii, în virtutea inerţiei,
sfâşie clipe în perechi
şi-nalţă ode bucuriei.
In lumea lui tot stând de veghe,
la zborul scund al clipei lor,
El, demiurgul tot mai crede
că întrupându-se în DOR
îşi va găsi la ei, pereche.
Şi dând cuiva nemărginirea,
din ochii-albaşti-ai vieţii sale,
să facă pact cu omenirea
şi s-o îmbrace-n lucii zale,
armuri care păzesc iubirea.
Se coborî la ei, ferice
cu-alai de cântece măiastre.
Atâţia îngeri îl urmară
dar o pierdu pe-Euridice,
iubita lui verde-albastră,
trudită şi plăpândă ţară.

Ioana Voicilă Dobre – născută 22 ianuarie 1961 în comuna Cireşu, judeţul Brăila. A copilărit, studiat şi locuit o vreme la Buzău. Este stabilită la Bucureşti.

 
Pensiunea "ROZA" oraşul Nehoiu - judeţul Buzău

***

DOUĂ EPIGRAME DIN CREAŢIA
BUZOIENCEI ICA UNGUREANU

ALLEGRO, MA NON TROPO!

Aşa ne-a fost pe lume nouă dat,
Prin bezna crizei să orbecăim,
În care, cu rapidul am intrat
Şi cu viteza melcului ieşim.


BLONDA SUS ŞI NEAGRA JOS

Când atmosfera se-ncălzeşte
Şi-o sete mare te cuprinde,
O blondă te mai răcoreşte
Şi una neagră te …aprinde.


 CÂTEVA MONEDE JUBILIARE DIN TRANSNSISTRIA


Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 %, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, este emisă în tiraj de 1000 de exemplare, la preşul oficial de 250 ron bucata. 
Pe ea se prezintă stema transnistreană, un câine şi inscripţiile 2006 în limbile arabă şi chineză. 

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 %, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, este emisă în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 200 ron bucata. 
Pe ea se prezintă stema transnistreană,  portretul lui Fyodor Bursak, hatman al armatei cazace de la Marea Neagră, în uniformă căzăcească, inscripţia ФЁДОР БУРСАК (numele hatmanului), inscripţia КОШЕВОЙ АТАМАН ЧКВ (hatmanul armatei cazacilor de la Marea Neagră, prescurtat) şi anii între care a trăit hatmanul 1782 - 1825, inscripţia ПРИДНЕСТРОВЬЕ - КРАЙ КАЗАЧИЙ (Transnistria, pământ al cazacilor) şi emblema armatei cazacilor de la Marea Neagră, pe care este inscripţionat anul fondării sale 1787

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 %, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, este emisă în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 200 ron bucata. 
Pe ea se prezintă stema transnistreană,  portretul lui Sidor Belâi, hatman al armatei cazace de la Marea Neagră; în fundal, un turn de observaţie şi un călăreţ cazac, inscripţiile SIDOR BELIY (numele hatmanului) şi КОША ВЕРНЫХ КАЗАКОВ (armata de la Marea Neagră a cazacilor credincioşi - denumire mai veche a armatei), anii 1735-1788 între care a trăit hatmanul, inscripţia ПРИДНЕСТРОВЬЕ - КРАЙ КАЗАЧИЙ (Transnistria, pământ al cazacilor) şi emblema armatei cazacilor de la Marea Neagră, pe care este inscripţionat anul fondării sale 1787

 Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 %, are greutatea de 14,14 grame, din care 0,08 grame aur, diametrul de 32 mm, margine netedă, este emisă în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 200 ron bucata. Reversul este suflat cu aur. 
Pe ea se prezintă stema transnistreană, sigiliul cazacilor credincioşi de la Marea Neagră, reprezentând un cazac înarmat purtând un drapel şi inscripţia ПЕЧАТЬ КОША ВОИСКА ВЕРНЫХЪ КАЗАКОВЪ ЧЕРНОМОРСКИХЪ (sigiliul armatei cazacilor credincioşi de la Marea Neagră)

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 %, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, este emisă în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 200 ron bucata. 
Pe ea se prezintă stema transnistreană, portretul lui Iacov Kuharenko, hatman al armatei cazace de la Marea Neagră, în uniformă cu epoleţi şi decoraţii pe piept, o casă căzăcească, inscripţia ЯКОВ КУХАРЕНКО 1799 - 1862 (numele hatmanului şi anii între care a trăit); în partea inferioară, pe o panglică, inscripţia ПРИДНЕСТРОВЬЕ - КРАЙ КАЗАЧИЙ (Transnistria, pământ al cazacilor) şi emblema armatei cazacilor de la Marea Neagră, pe care este inscripţionat anul fondării sale 1787
 
_________xxXxx_________

România - Cluj - Societate anonimă - Prima fabrică de încălţăminte din Banat - 50 acţiuni x 500 lei 1938 

Vignetă de pe o acţiune germană



Niciun comentariu: