vineri, 18 mai 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 75


INSULA BOURBON (REUNION)

INSULA FANNIG (KIRIBATI)

*** 

DOUĂ PILULE DE UMOR

Un poliţist şef către subordonaţiii săi:
-   Atentiune! Începem operatiunea! Potriviţi-vă ceasurile. Este ora 11,48,  pentru cei care au afişaj digital: beţişor, beţişOr, scăunel, om de zăpadă.

Plouă torenţial. Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să îl ridice, dar el protestează:
−   Lăsaţi-mă! Eu ştiu să înot! Salvaţi mai întâi femeile şi copiii!

CÂTEVA MONEDE JUBILIARE DIN TRANSNISTRIA

Pe această monedă se prezintă stema transnistreană, o bufniţă pe o cracă, o bufniţă în zbor, o carte şi inscripţiile BUFO BUFO, КРАСНАЯ КНИГА ПРИДНЕСТРОВЬЯ (cartea roşie transnistreană) şi ФИЛИН (bufniţa).
 
Bufniţa este o pasăre solitară şi nocturnă cu dimensiuni relativ mari, ajungând la peste 61 cm si 170 cm anvergura aripilor. Este o pasăre impresionantă, care a dat naştere la numeroase povestiri şi legende. Vânează numai noaptea, zburând fără zgomot, la distanţe de până la 15 km de cuib, acoperind prin urmare cca. 700 km pătraţi.
Pe această monedă se prezintă stema transnistreană, o lalea, o carte, inscripţiile КРАСНАЯ КНИГА ПРИДНЕСТРОВЬЯ (cartea roşie transnistreană), ТЮЛЬПАН БИБЕРШТЕЙНА (laleaua Biberstein) şi TULIPA BIEBERSTEINIANA.
 
Laleaua Biberstein este o plantă perenă cu înălţimea de 15-30 cm, bulbi solitari, tulpină dreaptă, cu două frunze liniar lanceolate. 

Pe această monedă se prezintă stema transnistreană, o vidră, o carte, inscripţiile LUTRA LUTRA,  КРАСНАЯ КНИГА ПРИДНЕСТРОВЬЯ (cartea roşie transnistreană) şi ВЫДРА (vidra) 
 
Vidra are corpul lung şi şerpuitor, picioarele scurte, cu membrană interdigitală, coada lungă musculoasă şi capul mic cu botul scurt. Lungimea variază în jurul a 1 m, cântărind între 22 şi 45 kg. Masculii sunt mai mari ca femelele. Are blană lucioasă cu părul scurt şi des, de culoare cenuşie-brună cu un guler de culoare mai deschisă pe gât sau abdomen. Blana are un rol important de protecţie fiind acoperită de un strat de aer termoizolant în apă. Vidrele pot să rămână sub apă timp de 8 minute, blocându-şi în acest timp orificiile nărilor şi urechilor.
Toate aceste monede sunt confecţionate din argint cu puritatea de 92,5 %, au greutatea de 14,14 grame fiecare, diametrul de 32 mm, marginea netedă, fiecare s-au emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 200 ron bucata.
Pe această monedă se prezintă stema transnistreană, un nisetru, o carte, inscripţiile ACIPENSER GUELDENSTAEDTII BRONDT ET ROTZEBURG, КРАСНАЯ КНИГА ПРИДНЕСТРОВЬЯ (cartea roşie transnistreană) şi ОСЁТР РУССКИЙ (nisetrul rusesc) 
 
Nisetrul (Acipenser gueldenstaedti) este o specie de sturion care trăieşte în apele din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Iran, Kazahstan, România, Rusia, Turcia, Turkmenistan şi Ucraina.

__________xxXxx__________

 România - Timişoara (Temesvar)- CFR - Acţiune - 200 coroane 1907 

Două vignete de pe bilete de loterie din URSS

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: