duminică, 6 mai 2012

CECENIA


 0,5 naxar = 10 ruble 1998
CECENIA
Este o republica, district sudic in cadrul Federatiei, ruse cu pretentii separatiste.
Suprafata republicii este 15 500 km/p., populatia numara 1,1 milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul Groznâi.
Nu are o deviza nationala unanim acceptata.
Bancotele cecene sunt de fapt bancnote rusesti pe care s-au lipit timbre cu harta republicii si steagul separatist
Stema în calitate de subiect al Federaţiei ruse:
 
Steagul în calitate de subiect al Federaţiei ruse:

 

 Steagul autorităţilor separatiste:

 

 Pe aversul bancnotei aplicate aici sunt reprezentate Capela ortodoxa din orasul Krasnoyarsk si o vedere asupra intregului oras rusesc Krasnoyarsk, cu podul de peste fluviul Enisei.


 Pe reversul bancnotei este reprezentat barajul hidroenergetic de pe fluviul Enisei, care s-a construit intre anii 1967 – 1971, a costat la timpul respectiv 803 milioane ruble rusesti, are inaltimea maxima de 128 de metri si lungimea crestei de 1072, 5 metri.



***

TREI EPIGRAME DIN CREAŢIA
BUZOIANULUI MITICĂ ION 

ORIGINI?

O spun şi cei de la Academie :
Ne tragem din Traian şi Decebal
Şi-aşa românul a ajuns să fie
Romano-dac şi… homosexual.

UNUI PRETINS POET

Cu păr bogat şi cu mustaţă
Ca Eminescu ar dori să fie,
Deosebire mare e la faţă,
Dar şi mai mare e la… poezie.

PUŢINĂ SCHIMBARE

Omului, de data asta,
Cel mai mult nu îi convine
Nu că l-a-nşelat nevasta,
 Ci… cu cine. 

CÂTEVA MEDALII DIN AVIAŢIE

Medalie 1980 - 50 de ani de existenţă a aeroportului Gheorghe Bănciulescu din Ploieşti - diametrul de 300 mm
Gheorghe Bănciulescu (născut 28 decembrie 1898 la Iaşi şi decedat 12 aprilie 1935) a fost un pilot român, cunoscut datorită faptului că a fost prima persoană care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare.

 Medalie - Expoziţia filatelică "AEROMFILA '89"- 1 - 7 septembrie 1989 - Mediaş, judeţul Sibiu - 20 de ani de la efectuarea primului pas pe lună (21 iulie 1969) şi 60 de ani de la zborul aerospaţial cu zepelinul pe ruta balcanică (14 - 22 octombrie 1929) pe traseul Friedrichshaven, Zemun, Sofia, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Friedrichshaven - diametrul de 300 mm 
 
 La 16 iulie 1969, Neil Armstrong, Buzz Aldrin si Mike Collins urca in modulul de comanda Columbia al navetei Apollo 11 atasata la varful rachetei Saturn V. Enorma racheta, inalta de 111 metri, s-a desprins de la Centrul spatial Kennedy, din Florida, la ora 13.32 GMT. La patru zile de la lansare, Aldrin reuseste prin pilotare manuala sa aselenizeze modulul lunar, numit Eagle (Vulturul), in Marea Linistii. Neil Armstrong, comandantul misiunii, informeaza centrul de control: "Houston, aici baza Linistii, Vulturul a aterizat". Remarcaţi că ar fi trebuit să spună "a aselenizat" ?!?!?!?! Sute de milioane de oameni din toată lumea a asistat la eveniment prin intermediul transmisiilor TV şi au recepţionat legendarele cuvinte ale lui Neil Armstrong, primul pământean care a păşit pe lume: "Este un pas mic pentru om, dar unul urias pentru omenire"
Admiri aici o carte poştală din anul 1979 care aniversează 50 de ani de la acelaşi zbor aerospaţial cu zepelinul. Aparatul de zbor este surprins deasupra oraşului Braşov.

Medalie 1985 - 75 de ani de la primul zbor - diametrul de 300 mm 
 


 
Aici îţi prezint două evenimente filatelice pentru marcarea aceleiaşi aniversări.

Medalie 1981 - Expoziţia filatelică "AEROMFILA '81"- Bucureşti - 29 august - 5 septembrie 1981 - 75 de ani de la primul zbor cu mijloace proprii - Traian Vuia - 18 martie 1906 - diametrul de 300 mm
  Traian Vuia (născut la 17 august 1872 în satul Surducu Mic, parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, judeţul Timiş, fostul comitat Caraş Severin, Austro-Ungaria şi decedat la 3 septembrie 1950 în Bucureşti, România) a fost un inventator român, pionier al aviaţiei mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
_________xxXxx_______

con_dorul@yahoo.com 

Niciun comentariu: