joi, 24 mai 2012

COMORE



10000 franci 1997
COMORE
Este o republica federala, grup de insule in Oceanul Indian intre continentul Africa si marea insula Madagsacar, care si-a castigat independenta la 6 iulie 1975 fata de Franta.
Suprafata statului este 2 236 km.p., populatia numara 0,8 milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul Moroni.
Deviză nationala unanim acceptata este: 
Unitate, dreptate, progres

Stema oficială a statului este:



Steagul oficial al statului este:  

     

Pe aversul bancnotei este reprezentat liderul spiritual Al Habib Seyyid Omar Bin Sumeit care a trait in perioada anilor 1886 – 1976 si Moscheia din capitala Moroni.



***

DOUĂ EPIGRAME
CU ADÂNC SUBÎNŢELES

CRONICA STRĂZII 
 
de Nic Petrescu - Piteşti

Mai că-mi vine să  las baltă
Toate interesele
Văzând că pe trotuar saltă
Multe fese vesele!

SCHIMBAREA MODEI
de Ioan Martin

De când draga mea, pe trup
Nu mai poartă mini-jup,
«Lunca-i luncă, iarba-i verde, 
Ce-am iubit, nu se mai vede!»


CÂTEVA 
MONEDE JUBILIARE
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 8 grame, diametrul de 22 mm, marginea zimţată şi s-a emis în tiraj de 1000 de exemplare.
Pe ea se prezintă stema republicii şi imaginea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni.
 
Causeni se afla la o distanta de 87 de kilometri inspre sud-est de Chisinau. Causeni este o localitate din Republica Molodova, atestata documentar inca din vremea Sfantului Stefan cel Mare, din anul 1455. Tot cam din aceeasi perioada dateaza si Biserica Adormirea Maicii Domnului, daca nu chiar mai dinainte. Vechea localitate Causeni a fost, secole la rand, o mare capitala a hanilor tatari. Istoria localitatii incepe cu momentul anexarii Basarabiei la pamantul rusesc, nimic despre vechea istorie romaneasca nefacandu-se cunoscut in mod public. Biserica din Causeni a fost construita undeva intre secolele XVII-XVIII, avandu-i ca zugravi pe Stanciul Radu si Voicul, iar ctitori fiind Grigore Callimachi si mitropolitul Proilaviei Daniil. Pictura locasului, de o frumusete si o bogatie aparte, dateaza din anul 1763. Biserica este pe jumatate ingropata in pamant, spre a fi cat mai discreta si mai putin stanjenitoare inainte paganilor necredinciosi. In acea vreme, se pedepsea cu moartea ridicarea oricarui lacas mai mare decat un ostean pe cal. Pentru aceasta, bisericuta a fost zidita pe jumatate ingropata in pamant. Lucrarile la biserica se faceau noaptea, iar ziua locul era acoperit cu lemne si iarba, iar aspectul exterior a fost lucrat asemeni unui hambar. Forma actuala a bisericii dateaza din anii 1763-1767, cand aceasta a fost partial reconstruita. Deasupra intrarii in biserica se afla si astazi o lespede de piatra, scrisa in limba greaca, marturie a randuielilor din vremea atarnarii bisericii de Constantinopol. Biserica, in aparenta mica si timida, se arata a fi, dupa coborarea celor cateva trepte spre interorul acesteia, drept o foarte incapatoare biserica, avand coloane, bolti si abside. Din loc in loc, zidurile si pietrele bisericii pastreaza inscriptii vechi, grecesti, pisanii, lei heraldici si pesti. In interior, biserica este in intregime zugravita in fresca.
Cu referire expresă la această biserica poetul basarabean Alexei Mateevici a scris poezia Pietre vechi:
"In Bugeac, la Causeni
Dorm stramosii moldoveni.
Numai pietre de mormant
Mai pastreaz-a lor cuvant.
Causenii-s loc batran,
Targ tatar, lacas crestin,
Cine stie ce osteni
Au mai fost la Causeni.
Marmori frante se gasesc
Si cu scris latin, grecesc.
Mai desfunzi pe-aicea muchii
Scrise si cu alte buchii.
Cat privesti, tot pietre vechi
Stau de straja, la priveghi."

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 16,5 grame, diametrul de 30 mm, marginea netedă şi s-a emis în tiraj de 500 de exemplare.
Pe ea se prezintă stema republicii, harta Republicii Moldova, pe care este plasat Arcul Geodezic Struve, punctul geodezic Rudi şi coordonatele geografice.
Arcul geodezic Struve este o reţea formată din 265 de puncte de observaţie, reprezentate prin cuburi de piatră cu latura de doi metri, dispuşi pe o traiectorie relativă între Hammerfest - Norvegia şi Necrasovsca Veche - Ucraina. Această reţea a fost concepută cu scopul evaluării parametrilor tereştri, forma şi dimensiunea pământului. Arcul geodezic Struve, în decursul a 40 ani, între 1816–1855, a suferit modificări. Acum acest arc măsoară 2.820 kilometri, numără 34 puncte de observaţie, incluse în patrimoniul UNESCO din anul 2004. 
 
În poză admiri cel mai nordic punct de observaţie al Arcului Geodezic, la Fuglenes - Norvegia.


Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 14,5 grame, diametrul de 28 mm, marginea zimţată şi s-a emis în tiraj de 1000 de exemplare.
Pe ea se prezintă stema republicii, stema Moldovei din Pravila lui Vasile Lupu şi în partea inferioară imaginea unei cărţi.
Pravila lui Vasile Lupu este o culegere de legi cunoscută sub numele de Carte românească de învățătură, tipărită la Iaşi în anul 1646. Are ca izvoare legea agrară bizantină de la sfârşitul secolului al VII-lea şi începutul secolului al VIII-lea şi o lucrare a lui Prospero Farinacci.Fiind o legislaţie caracteristic feudală, conţinea norme prin care, apărându-se în general proprietatea şi interesele feudalilor, se consfinţea aservirea ţăranilor şi legarea lor de pământ, precum şi inegalitatea împricinaţilor în faţa legilor. În afară de numeroase dispoziţii cu caracter general, Pravila conţinea norme de drept civil, vamal, fiscal şi canonic.
Pravila lui Vasile Lupu s-a folosit în Moldova pînă în primii ani ai secolului al XIX-lea, deci mai bine de 150 de ani.
 
Cifrul din jurul stemei Moldovei trebuie citit Io(an) V(asile) V(oievod) B(oje) M(ilosti) G(ospodar) Z(emli) M(oldavskoi), adică Ioan Vasile Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei (sau ceva foarte asemănător).

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 16,5 grame, diametrul de 30 mm, marginea netedă şi s-a emis în tiraj de 500 de exemplare.
Pe ea se prezintă stema republicii şi o femeie la războiul de ţesut.

 ____________xxXxx____________

România - Acţiune de capital la purtător - Societatea anonimă "AUTOMOBILUL" Bucureşti - 100 lei 1909

Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: