sâmbătă, 6 octombrie 2012

MUHLHAUSEN - GERMANIA




***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
De Virgil Iştoc - Canada


______________xxXxx_____________

CÂTEVA INSIGNE
ŞI MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

LM (Liceul militar) Dimitrie Cantemir - insignă
Liceul Militar Dimitrie Cantemir este continuatorul Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu - Târgovişte. Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, instituţie de învăţământ de elită pentru Armata Română, a fost înfiinţat la 4 iunie 1912. În septembrie1940 s-a mutat la Predeal, unde a funcţionat până în 1948. Pe 25 noiembrie 1949 a fost înfiinţat, la Roman, Liceul Militar care îl avea pe Dimitrie Cantemir ca patron spiritual. După mai multe transformări, instituţia militară de învăţământ a fost mutată în oraşul Breaza, în anul 1957. La 1 decembrie 1999, instituţia şi-a schimbat denumirea în Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir“.

Meritul Cutural - medalie
Republica Socialistă România
Ordinul Meritul Cultural este o decoraţie acordată pentru realizări deosebite în domeniul cultural. A fost înființat în anul 1931 prin Decretul Regal nr. 2680. Acest ordin putea fi acordat și instituțiilor cât şi persoanelor care nu sunt cetățeni ai României, dar au contribuit la popularizarea culturii românești. Ordinul şi medalia Meritul Cultural au funcţionat în condiţii “normale” mai puţin de un deceniu; chiar dacă ele s-au acordat şi în timpul războiului precum şi în primii doi ani de după încheierea acestuia, numărul celor decoraţi a fost destul de mic. După aproape două decenii de la încetarea existenţei unei distincţii specifice pentru cultură, prin Decretul nr.738 din 7 octombrie 1966 este instituit din nou un ordin şi o medalie Meritul Cultural; ordinul era organizat pe 5 clase şi medalia pe două clase, ambele acordându-se pentru “contribuţia deosebită în domeniul literaturii, artei şi culturii”. Nu exista limită numerică de conferire pentru nici o clasă. Medalia Meritul Cultural era circulară, cu bordura uşor proeminentă, având pe avers făclia arzând, înscrisă într-o cunună de lauri, iar pe revers titulatura; panglica era portocalie, străbătută central de 1 sau 2 dungi verzi, în funcţie de clasa medaliei. Mai ales în primul deceniu după instituire, decoraţia s-a acordat cu destulă “largheţe”


Mihai I - Regele românilor
România întregită
închină luceafărului ce răsare
neţărmurita-i dragoste
Această medalie este confecţionată 
din bronz, are diametrul de 24 mm
şi este creaţia gravorului C.Kristescu
Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost Principe de Hohenzolern (născut 25 octombrie 1921 Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele personalităţi publice în viaţă din perioada celui de al II-lea război mondial. În poza aplicată este la vârsta de 6 ani.

Mihai I - Rege al României
Şcoala superioară de agricultură
Herăstrău - Bucureşti * 1855 - 1928 
În anul 1852, domnitorul Barbu Ştirbei a semnat actul de organizare a Institutului de Agricultură de la Patelimon. Peste numai doi ani, în 1855, și-a deschis cursurile și Școala pentru Învățătură Veterinară. Învățământul agronomic și cel veterinar au evoluat în paralel spre forme tot mai ample, în corelație cu nevoia crescânda de specialiști în domeniul creșterii plantelor și animalelor, cu dezvoltarea științelor și a cunoștințelor de specialitate din cele doua domenii. În 1867, prin includerea în programul de studiu a disciplinelor silvice, învățământul agronomic se dezvolta sub numele de Școala Centrală de Agricultură și Silvicultură. În cadrul ei s-a înființat prima ferma didactică experimentală din țară (1873), iar în 1886, prima instituție de cercetări agricole din România, cunoscută sub denumirea de Stațiunea Agronomică București. În anul 1893, prin separarea învățămantului silvic, capăta denumirea de Școala de Agricultură de la Herăstrău. În anii următori, învățământul agronomic s-a dezvoltat iar titulaturile sale au fost pe rand: Școala Superioară de Agricultură de la Herăstrău (1915), Academia de Înalte Studii Agronomice(1929), Facultatea de Agronomie – integrată Școlii Politehnice din București(1938), Institutul Agronomic București(1948). În 1952, institutului i se atribuie numele marelui patriot Nicolae Bălcescu. Din 1992 primește titulatura de Universitatea de Științe Agronomice, iar din 1995, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.


__________ooOoo__________

Guatemala - Bond 3% - 100 quetzali 1929
Credito hipotecario nacional de Guatemala

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane



2 comentarii:

Unknown spunea...

am un medalion cu regele mihai 1 si pe spatele ei scoala e agricultura herastrau din 1855,1926 mar interesa valoarea ei pentru a ma contacta nr. 0765373684

Epaminonda spunea...

Aresa mea de email este trecuta acolo sub poza.
Scrie mai detaliat.