luni, 22 octombrie 2012

MAUBEUGE - FRANŢA



***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ
De Vasile Vâjoagă - Iaşi


______________xxXxx_______________

CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Gheorghe Marinescu * 1863 - 1938
Creatorul Şcolii Române de Neurologie 

Profesor dr. Gheorghe Marinescu * 1863 - 1938
"Suprema datorie a omului de ştiinţă 
e să servească poporului său"
Gh.Marinescu
Gheorghe Marinescu (născut la data de 28 februarie 1863 în Bucureşti şi decedat la data de 15 mai 1938 tot la Bucureşti) a fost un cunoscut medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, membru al Academiei Române, fondatorul Şcolii Româneşti de Neurologie.

Ecaterina Teodoroiu * 1894 - 1917 - 1992
75 de ani de la trecerea în eternitate
Expoziţia filatelică interjudeţeană 
Târgu Jiu * 22 - 29 august 1992
Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe data de 14 ianaurie 1894, satul Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu Jiu și a decedat pe data de 22 august 1917. Ea a fost un sublocotenent român care a căzut în Bătălia de la Mărăşeşti din timpul primului război mondial. Primul imbold a apărut încă din momentul în care a venit la Bucureşti s-a înscris la Școala de fete, apoi s-a înrolat drept cercetaş. Imediat ce România a intrat în război, Ecaterina participă pe front ca soră medicală. După moartea fratelui ei, Nicolae, căzut pe front, Ecaterina decide că trebuie să slujească țara în locul lui. În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Trupele Armatei I Române, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. Satisfacțiile și durerile se succed în contextul situațiilor dramatice de pe front, agravate în iarna anului 1917 de epidemia de tifos exantematic. Ecaterina este răsplătită pentru curaj cu diferite distincții militare și ridicată la gradul de sublocotenen, primind comanda unui pluton de infanterie. Era un bun conducător de luptă. Toată lumea o iubea și o respecta. Odată, când a căzut prizonieră, Ecaterina era păzită de un sergent neamț. În drumul spre comandamentul german, văzând ca nu reușește să-l convingă să-i dea drumul, Ecaterina s-a aplecat cu un gest fulgerător, a luat revolverul unui ostaș mort și l-a îndreptat către sergentul neamț. Luat prin surprindere, el a predat arma și a ridicat mâinile, iar Ecaterina l-a capturat și l-a dus la comandamentul trupelor romane, ca prizonier. La 22 august 1917 a avut loc bătălia de la Varnița și Muncelu. Acțiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare este oprită de Armata Română cu pierderi grele. În cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. A fost împușcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!” A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea. Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Tg. Jiu în mormântul monument din centrul orașului. Numele ei adevărat a fost Cătălina Toderiu.
Monumentul Ecaterina Teodoroiu (sculptor Miliţa Pătraşcu), din Târgu Jiu este realizat din travertin italian, cu dimensiunile 2,90 x 1,60 m și înălțimea 2,10 m, are forma unui sarcofag de piatră albă, pe un postament cu trei trepte, pe care este amplasat un basorelief ce prezintă scene din viața și activitatea militară a Eroinei de Jii - Sublocotenent Ecaterina Teodoriu. Basoreliefurile de pe fețele laterale ale sarcofagului, sunt organizate astfel: pe fața dinspre miazăzi, apare un tablou prezentând copilăria, în cadrul vieții din satul ei natal; pe latura opusă, apare eroina, în medalion, salutată de cercetașii din care a făcut parte, ca elevă de curs secundar; celelalte două fețe ne-o înfățișează în război, pornind la atac cu plutonul și momentul final, când este dusă la locul de odihnă de mâini pioase de soldați. În cele patru colțuri, veghează patru femei în costum național, ținând în mâini câte o cunună de lauri. Monumentul este înscris în Lista monumentelor istorice româneşti.
Pro Meritis
Societatea agrară ardeleană - Cluj
Societatea agrară ardeleană (Erdely Gazdagsagi Egylet) s-a infiintat în anul 1844 la Cluj si a existat până în anul 1947. Medalia este confecţionată din bronz şi are diametrul de 40 mm.

____________ooOoo____________

Katahga - Acţiune - Parte de dividende
Societe Anversoise 
pour la Recherche des Mines au Katanga

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: