duminică, 28 octombrie 2012

MONEDELE EURO - ESTONIA


Diametru (mm): 16,25
Grosime la chenar (mm): 1.67
Greutate (g): 2,30
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda

Diametru (mm): 18,75
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,06
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda, cu o canelura

Diametru (mm): 21,25
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,92
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda

Diametru (mm): 19,75
Grosime la chenar (mm): 1,93
Greutate (g): 4,10
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine

Diametru (mm): 22,25
Grosime la chenar (mm): 2,14
Greutate (g): 5,74
Forma: floare spaniola
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: neteda

Diametru (mm): 24,25
Grosime la chenar (mm): 2,38
Greutate (g): 7,80
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine


Diametru (mm): 23,25
Grosime la chenar (mm): 2,33
Greutate (g): 7,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: auriu; partea interioara: argintiu
Compozitie: partea exterioara: nichel-alama; partea interioara: trei straturi: cupru-nichel, nichel, cupru-nichel
Muchie: cu grupe de zimti


Diametru (mm): 25,75
Grosime la chenar (mm): 2,20
Greutate (g): 8,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: argintiu; partea interioara: auriu
Compozitie: partea exterioara: cupru-nichel; partea interioara: trei straturi: nichel-alama, nichel, nichel-alama
Muchie: inscriptionata, zimtata


Pe reversul tuturor Monedeleo euro - Estonia este reprezentată harta statului estonian. De observat că monedele de 1 şi 2 euro au harta aplicată în relief, peste suprafaţa monedei, iar celelate au harta scobită, sub suprafaţa monedei. 
Câteva informaţii despre statul Estonia:
  • Dispunere: Nordul Europei
  • Forma de guvernământ: Republică 
  • Deviza naţională unanim acceptată:  Patria mea, fericirea şi bucuria mea
  • Capitala: Tallinn
  • Suprafaţa (km.p.): 45 226
  • Populaţia (mil.loc.): 1,4
  • Independenţa declarată la:  
    • 24 februarie 1918 faţă de Germania şi Rusia
    • 20 august faţă de URSS
***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Contele Axel Gustafsson Oxentierna
(om politic suedez, a trăit 1583 - 1654) 
  1. Graba ce o arătăm de a sfătui pe alţii este un semn al încrederii pe care o avem în capacitatea noastră.
  2. Împrejurarea este foarte importantă în acţiunile omeneşti, astfel încât ceea ce ar fi cel mai bine de făcut acum, mâine ar fi poate zadarnic sau rău.
  3. Încrede-te, dar vezi în cine!
_________xxXxx_________

CÂTEVA INSIGNE ŞI 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Statul Major General * România
(insignă actuală)
Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza este înfiinţat Statul Major General la data de 12 / 24 noimebrie 1859. Potrivit legii, Statul Major General este astăzi o structură centrală, subordonată nemijlocit ministrului apărării. Statul Major General asigură conducerea, organizarea, planificarea şi operaţionalizarea forţelor, ridicarea graduală a capacităţii de luptă şi mobilizarea armatei, conducerea operaţiilor întrunite, antrenarea comandamentelor şi trupelor, pregătirea de bază şi de specialitate a personalului militar în activitate şi în rezervă, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovează valorile specifice culturii militare şi de educaţie civică. De asemenea, potrivit prevederilor legii, Statul Major General „pregăteşte şi conduce structurile militare care participă la misiuni militare în afara teritoriului statului naţional”.

Ofiţer în rezervă şi retragere
(insignă - Regatul României) 
Pe această insignă se poate observa mongrama regala a regelui Carol al II-lea (cei doi C, mare, de tipar, întrepătrunşi)

(Gheorghe Gheorghiu - Dej)
Cu ocazia împlinirii a 60 de ani
din partea organizaţiei de partid a 
oraşului Bucureşti - 1961 
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 81,1 mm.
Gheorghe Gheorghiu-Dej (nume original: Gheorghe Gheorghiu, născut la data de 8 noimbrie 1901 la Bârlad şi decedat la data de 19 martie 1965 la Bucureşti) a fost liderul comunist al României din anul 1948 şi până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965.

Traian
Traianus Maximus Dacicus
Această medalie este confecţionată din argint,
are diametrul de 35 mm şi greutatea de 10,37 grame.
 
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia  Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.
 
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost înterprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

 
Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102. La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată în inscripții pentru prima dată ca municipiu în anul 170. În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă "Monumentul triumfal Tropaeum Traiani" și "cetatea Tropaeum Traiani" (care datează din secolul al II-lea) se află și muzeul de sit. 
 
Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, este concepută ca un lapidarium și cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice. (Sursa - NET - Marilena Tun)

Podul lui Traian de la Drobeta Turnu Severin a fost construit in numai trei ani de zile (103-105), dupa planurile arhitectului Apolodor din Damasc, cel care a proiectat si Columna lui Traian de la Roma. A fost cel mai mare pod construit in antichitate, ingenios ca tehnica si ca forma. Si astazi ruinele sale starnesc admiratia oamenilor. Numai pentru construirea pilelor au fost folosite blocuri masive de piatra si stejarii de pe 200 ha de padure. Podul era lung de 1135 m, inalt de 18,60 m si lat de 14,55 m. Peste podul de la Drobeta latinitatea a trecut la nordul Dunarii in toata splendoarea si complexitatea ei. Langa cetate si pod s-a ridicat orasul roman Drobeta ce si-a luat numele de la vechea asezare dacica DRUBETA. La mijiocul secolului al III-lea orasul ocupa o suprafata de 60 ha si avea o populatie de aproximativ 40.000 locuitori. A fost primul oras din Dacia care in timpul imparatului Hadrian a primit titlul de municipium, pentru ca in timpul lui Septimius Severus sa devina colonia. Pe un altar onorific de la mijiocul secolului al III-lea numele orasului este insotit de apelativul ,,Splendidissima colonia Drobeta". Viata orasului a putut fi urmarita pana la sfarsitui secolului al VI-lea, cand acesta a cazut prada popoarelor migratoare, ca multe alte orase din imperiu. Sus poţi vedea piciorul podului de pe malul românesc al Dunării şi o machetă a podului.

_____________ooOoo______________

Monaco - Acţiune la purtător complet liberă 
500 franci 30 octombrie 1919 
Societatea de petrol Monte Carlo 

Câteva vignete de pe acţiuni germane  

Con_dorul@yahoo.com








Niciun comentariu: