joi, 4 octombrie 2012

GUADELUPA


5 franci 1944
GUADELUPA
Este o regiune franceză de peste mări, parte integrantă a Franţei şi Uniunii Europene, arhipelag de insule, în estul Mării Caraibelor, în Oceanul Atlantic, nord estul continentului America de sud. Arhipelagul a fost descoperit de către exploratorul italo-spaniol Cristofor Columb în data 14 noiembrie 1493.
Suprafaţa regiunii este de 1703 km.p., populaţia numără 0,74 milioane de locuitori iar, capitala funcţioneză în oraşul Basse-Terre.
Deviza acceptă este, desigur, cea a Franţei: 
Libertate, egalitate, fraternitate.

Stema oficială a regiunii:
                                            

Steagul oficial al regiunii, cel al Franţei: 
                                             

Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat exploratorul, cartograful şi navigatorul italo-spaniol Cristofor Columb, descoperitorul Americii, care a trăit în perioada anilor 1451-1506. Italienii îi spun Cristoforo Colombo, portughezii Cristovao Colombo, iar spaniolii îi spun Cristóbal Colón.



***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
De Virgil Iştoc - Canada

MARIAJ

Unirea, consfinţită-n scripte,
E şi stabilă, şi adâncă:

Ea lui îi face zile fripte,
El ei, în schimb, …i le mănâncă!

DIN VIAŢĂ

Un om deştept, care-i prudent,
Făcând la cei din jur apel,
De sfatul lor ascult-atent
Şi face …tot cum ştie el!

______________xxXxx____________

CÂTEVA INSIGNE 
ŞI MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Liceul Militar Nicolae Filipescu 
(Colegiul naţional Mănăstirea Dealu)
Insignă -  Regatul României

Liceul Militar Nicolae Filipescu 
(Colegiul naţional Mănăstirea Dealu)
Insignă -  Regatul României
Liceul Militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu este situat în Târgovişte, lângă mănăstirea ce adăposteşte mormântul simbolului unităţii naţionale, Mihai Viteazul. El a oferit elevilor, pe lângă un cadru natural deosebit, şi un mesaj permanent emoţional-istoric, torţă pentru viitor. Clădit în 1912 pe dealul ce se înalţă ca un zid de apărare a Cetăţii Domneşti Târgovişte, Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, ctitorit de gen. Nicolae Filipescu (sub domnia regelui Carol I şi guvernarea Partidului Conservator, prim ministru fiind Titu Maiorescu), a rămas în istoria naţională ca simbol al şcolilor de elită. Treizeci şi trei de promoţii au fost educate în cultul creştinismului, al vitejiei, al dragostei de neam şi ţară, al strămoşilor. Aici şi-au ascuţit inteligenţa şi şi-au înnobilat sufletul 1500 de absolvenţi (40 pe an, 36 ani de funcţionare a liceului), formaţi ca "oameni de caracter şi oameni de acţiune" (după obiectivele fixate de ctitor).Liceul era renumit pentru selecţia riguroasă atât a cadrelor didactice (formate din profesori şi ofiţeri), cât şi a elevilor. Însemnul şcolii, un şoim cu aripile desfăcute, simboliza în mod inspirat esenţa ei. Educaţia dată aici era completă: intelectuală, fizică şi morală, pentru a dezvolta iniţiativa şi încrederea în sine, spiritul de răspundere, de camaraderie şi de jertfă. Elevul era crescut "în frica lui Dumnezeu, dar numai a lui Dumnezeu" (N. Filipescu), "urmând a proslăvi pe Dumnezeu în legea strămoşească" (regele Carol I). Fondatorul liceului, Nicolae Filipescu, şi-a expus la inaugurare sănătoasele principii pedagogice: "Istoria şi literatura au menirea de a înălţa sufletul, nu de a apăsa memoria; limbile moderne n-au nevoie, ca limbile moarte, să chinuiască elevii cu migăleli gramaticale"; "nu meditaţia în clase la oră fixă, sub cârma amorţitoare a pedagogului, ci oricând şi oriunde prin pajiştile înflorite, în veselia jocurilor de voinicie, care dau îndrăzneală, iniţiativă şi spirit de deciziune", "ştiinţele fizice şi naturale sunt de o utilitate îndoielnică dacă ţintesc să împovăreze mintea cu anoste nomenclaturi în laboratoare vom putea recurge cât mai des la demonstraţia experimentală care aţâţă sforţarea şi voinţa, fereşte de robia cărţii, îndrumează tineretul spre ştiinţa căutării". Aici rolul exemplului era hotărâtor: folosind o metaforă, în loc de dictonul "Să faci ce zice popa, iar nu ce face popa", se practica acela că "Popa e dator să facă exact ce zice, şi nu altfel". Mihai I a fost şi el elev aici. Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu trebuia să aibă o viaţă veşnică, asemeni celei a neamului românesc. În urma cutremurului de pământ din nov. 1940 care a distrus clădirile liceului, acesta s-a mutat la Predeal până la reconstrucţia ce urma să aibă loc, dar nimeni nu şi-a imaginat vreodată că vor veni vremuri când conducători duşmani, impuşi din afară, îl vor desfiinţa (1948). Pe locul acestuia astăzi se află un sanatoriu pentru bolnavii psihic şi tuberculoşi.

Ioan Popasu - Episcopul Caransebeşului
În memoria jubileului de 50 de ani ai preoţiei
1803 - 1837 -1865 -1887
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 34 mm.

Radu IV cel Mare 
Domn al Ţării Româneşti * 1496 - 1506
Tipografia din Târgovişte
Mitropolia Târgoviştei   
Episcopia Buzăului şi Noului Severin (Râmnic)
Această medalie este confecţionată 
din argint şi are diametrul de 50 mm.

Radu IV cel Mare a fost domnitor al Ţării Româneşti din anul 1495 până în anul 1508. Născut în anul 1467, fiu al lui Vlad al IV-lea Călugărul, a domnit împreună cu tatăl sau în 1492 și apoi l-a succedat începând din 15 aprilie 1495 și până la moartea lui, în aprilie 1508. Cinci dintre fiii lui au fost domnitori ai Valahiei.
_____________ooOoo_____________

Gibraltar - Certificat - 12 noimebrie 1857
Compania Gibraltar Gas 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: