miercuri, 10 octombrie 2012

CELE MAI FRUMOASE 10 BANCNOTE ALE LUMII ÎN VIZIUNEA CHINEZILOR


Site-ul China.org.cn a consultat părerea poporului chinez iubitor şi cunoscător în ale numismaticii lumii, mai precis ale bancnotelor lumii, şi a alcătuit un clasament al celor mai frumoase 10 bancnote ale lumii moderne. Pentru că şi ţie îţi plac bancnotele lumii îţi prezint mai jos acest clasament şi, care ca orice clasament din lume care se respectă, îl prezint şi eu în ordine inversă:

LOCUL 10: 
3 dolari 1987 din Insulele Cook 
Bancnota prezintă pe avers o reprezentare grafică după legenda locală "Ina şi rechinul" iar pe revers Statuieta zeităţii locale God Te-Rongo 

LOCUL 9: 
50 zloţi 2006 din Polonia  
Bancnota îl prezintă pe avers pe Papa Ioan Paul II, nume polonez Karol Josef Wojtyla, care a trait între anii 1920 - 2005 şi a condus Biserica catolică a lumii între anii 1978 - 2005, iar pe revers Papa sărutând mâna cardinalului polonez Stefan Wyszynski, care a trăit între anii 1901-1981. 


LOCUL 8: 
250 riali 2009 din Yemen
Bancnota prezintă pe avers moscheia Al-Salehm, iar pe revers o vedere aeriană a oraşului yemenit Mukallah.


LOCUL 7: 
1 pound 1996 din Egipt
Bancnota prezintă pe avers moscheia Sultan Quaet Bey, iar pe revers un grup statuar de la templul Abu Simbel.


LOCUL 6: 
10 yuan 2008 din China
Era firesc să fie şi o bancotă chinezească actuală cu un monument ultramodern de arhitectură. Este vorba aici şi despre mândria naţională a chinezilor. Bancnota prezintă Stadionul olimpic din capitala Beijing, iar pe revers câteva imagini cu sportivi.


LOCUL 5: 
500 coroane 2004 din Feroe
Bancnota prezintă pe avers un rac, iar pe revers o vedere aeriană a localităţii feroeze Hvannasundi.


LOCUL 4: 
5 dolari 2002 din Canada
Bancnota prezintă pe avers omul politic şi fost Prim-ministru Wilfried Laurier, care a trăit în perioada anilor 1841-1919, latura de vest a clădirii Parlamentului canadian, iar pe revers câţiva hocheisti.


LOCUL 3: 
2,5 guldeni 1985 din Suriname
Bancnota prezintă pe avers o pasăre frumos colorată, iar pe revers p şopârlă şi barajul hidrologic de la Afobaka.


LOCUL 2: 
10000 franci 1985 din "Teritoriile de peste mări" care aparţin Franţei
Bancnota prezintă două  femei indigene cu flori în păr, palmieri, case tradiţionale, stema, flori şi peşti.


LOCUL 1
50.000 dobra 1996 din Sao Tome şi Principe 
Bancnota prezintă pe avers luptătorul pentru independenţă Rei Amador, conducătorul unei mari răscoale a indigenilor, decedat în anul 1596, pasărea frumos colorată Conobia, iar pe revers clădirea Băncii naţionale.


***

VORBE DE DUH ALE
ÎNAINTAŞILOR
LOCUŢIUNI, MAXIME
ŞI PROVERBE LATINE  
  1. Audaces fortuna juvat.- Norocul îl favorizează pe cel curajos.
  2. Aurea mediocritas. - Aurită e cale de mijloc
  3. Auri sacra fames. -  Blestemată e foame de aur!
_______________xxXxx______________

CÂTEVA ORDINE ŞI
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA


În serviciul patriei socialiste
ordin - RSR
Ordinul şi medalia “În serviciul patriei socialiste” s-a instituit în anul 1963, ea fiind echivalentul “Meritului Militar” şi se acorda cadrelor militare din Ministerul de Interne - Miliţie, pentru merite deosebite în activitatea specifică desfăşurată.

A XXV-a aniversare a eliberării patriei
Republica Socialistă România 
Medaliile aniversare dedicate eliberării patriei de sub dominaţia fascistă se emiteau din cinci în cinci de către autorităţile comuniste şi se confereau cu nemiluita cetăţenilor patriei.

Ferdinand - Împăratul Austro-Ungariei
şi principele Transilvaniei
Ferdinand I al Austriei din dinastia de Habsburg-Lothringen, (născut la data de 19 aprilie 1793 la Viena şi decedat la data de 29 iunie 1875 la Praga) a fost împărat al Austriei (1835-1848) precum și rege al Ungariei (ca Ferdinand V), rege al Boemiei (ca Ferdinand V), rege al Lombardiei, principe al Transilvaniei etc. A urmat la tron tatălui său Francisc I al Austriei în 1835 și a fost forțat să abdice în 1848. Înainte de a fi împărat, a scăpat cu viață dintr-un atentat menit să îl suprime, pus la cale de căpitanul Francisc Reidl.
A fost epileptic și retardat mintal, dar fără îndoială încoronat pentru a menține legitimitatea tronului imperial. Cu toate că nu a fost declarat în incapacitate de a conduce, s-a format un consiliu de regență, în fruntea căruia se aflau arhiducele Ludovic și Metternich. Mariajul său cu prințesa Maria Ana de Sardinia (1803-1884), fiica regelui Victor Emanuel I și a Mariei Teresa de Austria - Este, probabil nu a fost niciodată consumat. Este cunoscut pentru singura sa comandă coerentă: când cineva a încercat să îl oprească să nu mănânce în exces găluște, din cauza problemelor digestive pe care le avea, a spus: “Sunt împărat și vreau găluște!” (în germană: „Ich bin der Kaiser und will Knödel”). La izbucnirea revoluției în Viena, în primăvara lui 1848 s-a refugiat la Innsbruck. De acolo s-a reîntors în august la Viena, dar după evenimentele din octombrie a fost nevoit din nou să se refugieze la Olmutz. Aici a fost convins, la 2 decembrie 1848, să abdice în favoarea nepotului său de unchi, Franz Joseph, care a domnit următorii 68 de ani ca împăratul Francisc Iosif I. 

Transilvania sau Ardealul (în maghiara Erdély, în germană Siebenbürgen) este o regiune istorică şi geografică a României, situată în interiorul arcului carpaticStema Transilvaniei este alcatuită dintr-un scut taiat de un brau roșu ingust. În partea superioară, pe fond albastru, se află o acvilă neagră, ieșindă cu capul spre dreapta, cu cioc galben și limbă roșie, insoțită de un soare galben in dreapta și o semilună descrescandă argintie in stinga. În partea infrioară, pe fond galben, se regasesc șapte turnuri roșii crenelate, dispuse pe 2 randuri cate 4, respectiv 3. Aceste sapte turnuri reprezentau cele sapte mari cetati ale Trasnilvaniei. Şapte cetaţi inseamna Siebenburgen, adica denumirea germana a Transilvaniei simbolizata de cele sapte burguri (cetati) renumite: Sebes (Muhlbach), Sibiu (Hermannstadt), Medias (Mediasch), Sighisoara (Schassburg), Brasov (Kronstadt), Bistrita (Bistritz) si Orastie (Klausenburg). Siebenbürgen, adica "Sapte cetati" a fost atestat pentru prima oara la 14 iulie 1349.  Mai târziu s-a aplicat şi braul rosu din mijloc (folosit prima oară de principele Mihai Apafi I, pe talerii din 1666). În urma Dietei de la Sebeș din 24 mai 1659, stema Transilvaniei a fost sfâșiata fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate preluand cate un simbol. Astfel, națiunea maghiară era reprezentată de acvila negra, secuii de soare și luna iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie.



Ilustrului şi iubitului magistru Gr.G.Tocilescu,
întemeietorul epigrafiei române.
Tinerimea universitară
Tropaeum Traiani
Adamclisi - MDCCCXCVI (1896)
Această medalie este confecţionată 
din argint şi are diametrul de 50 mm.
Grigore Tocilescu (născut la data de 26 octombrie 1850 în localitatea Fefelei, Prahova şi decedat la data de 18 septembrie 1909 în Bucureşti) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și folclorist român, membru titular al Academiei Române începând cu anul 1890. După terminarea școlii primare și a gimnaziului la Ploiești, Tocilescu pleacă întâi la București, unde termină liceul la Sf. Sava, după care urmează studiile superioare la Praga şi Viena, unde s-a format ca jurist, filolog clasic, slavist și istoric. Obține titlul de doctor în filosofie și se licențiază în drept. Epigrafia este o disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea și interpretarea inscripțiilor vechi, făcute de obicei pe piatră, metal, lemn, etc.
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost înterprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102. La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată în inscripții pentru prima dată ca municipiu în anul 170. În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă "Monumentul triumfal Tropaeum Traiani" și "cetatea Tropaeum Traiani" (care datează din secolul al II-lea) se află și muzeul de sit. 
Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, este concepută ca un lapidarium și cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice. (Sursa - NET - Marilena Tun)



______________ooOoo______________

Hondurasul britanic - Certificat -  15 februarie 1864
Compania British Honduras Limited 

Câteva vignete de pe certificate englezeşti

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: