luni, 22 octombrie 2012

GUINEA ECUATORIALĂ


25 ekuele 1975
 GUINEA ECUATORIALĂ
Este o republică prezidenţială situată în centrul Africii, care şi-a câştigat independenţa la data de 12 octombrie 1968,  faţă de Spania.
Suprafaţa statului este de 28051 km.p., populaţia numără 0,504 milioane de locuitori iar, capitala funcţioneză în oraşul Malabo.
Deviza naţională unanim acceptată este:
Unitate, pace, justiţie
În prezent acest stat face parte din comunitatea statal financiară Statele Africii centrale (SAC) iar bancnotele poartă insemnele acestei comunităţi dar şi literele de identificare N sau E adăugate la serie.

Stema oficială a statului este:
Steagul oficial al statului este:

  
Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat 
Preşedinte Francisco Macias Nguema Biyogo
care a trăit în perioada anilor 1924 – 1979 
şi a condus dictatorial în perioda anilor 1968 – 1979.

Pe reversul bancnotei se prezintă 
Podul Francisco Macias Nguema Biyogo, de la Malabo, 
denumirea veche Podul Cope



***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Contele Axel Gustafsson Oxentierna
(om politic suedez, a trăit 1583 – 1654)
  1. Lenea adeseori primeşte numele de odihnă.
  2. Râsul este trompeta nebunilor.
  3. Critica este un fruct al invidiei.
  4. Lenea este scaunul de domnie al păcatului. 
_____________xxXxx___________

CÂTEVA MEDALII 
LEGIONARE ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Corneliu Zelea Codreanu 
100 de ani de naşterea căpitanului
1899 - 1999
Fundaţia culturală "Profesor George Manu" România 
Corneliu Zelea Codreanu (născut la data de 13 septembrie 1899 la Huşi şi decedat la data de 30 noiembrie 1938), absolvent de liceu militar, voluntar în primul război mondial, ofiţer de infanterie, deputat, cu studii de drept, a fost liderul carismatic al extremei-drepte naţionalist creştine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscuți și sub numele de Legionari, Mișcarea Legionară sau neoficial, „Cămășile Verzi”). Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizației până la moartea sa, în timpul detenției.

Corneliu Zelea Codreanu
40 de ani de la moarte
8 noiembrie 1899 - 1938

Ion Marin
Sf.Mihail - patronul legiunii
Ion I. Moța (Ionel Moța) (născut la data de 5 iulie 1902 la Orăştie şi decedat la data de 13 ianurie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, Spania) a fost un om politic român, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelului Mihail, cunoscută și ca Mișcarea Legionară.A fost fiul preotului și publicistului Ioan Moţa. Cu acordul lui Corneliu Zelea Codreanu, în 1936 a plecat să lupte în Războiul civil din Spania, împotriva forțelor comuniste. A căzut în luptă în 13 ianuarie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, alături de camaradul său Vasile Marin. După cel de - al doillea război mondial, un grup de legionari din exil a luat inițiativa de a ridica o cruce în locul în care a murit Ion Moța. În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un monument, unde, în fiecare an, la 13 ianuarie se ține o ceremonie de comemorare.

Vasile Marin
13 ianuarie - Majadahonda - România
Vasile Marin (născut la data de 16 / 29 ianurie 1904 şi decedat la data de 13 ianurie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, Spania) a fost un om politic român, comandant legionar. A fost căsătorit cu Ana Maria Marin. A căzut în luptele din r[ybiul civil din Spania, împreună cu Ion Moa. Cei doi au fost declarați eroi și au fost înmormântati la Casa Verde (sediul Mişcării legionare), unde a fost ridicat un mausoleu în onoarea lor. Se estimează că peste un milion de oameni i-au condus pe ultimul drum.
Monumentul comemorativ de la Majadahonda este un monument înălțat în anul 1970 în orașul Majadahonda - Spania, alături de o cruce de piatră ridicată în memoria celor doi voluntari români din Mişcarea legionară (Ion Moţa şi Vasile Marin) care au murit pe front la 13 ianuarie 1937, în luptele din Războiul civil spaniol (1936-1939). Proiectul monumentului a fost schițat de Sergio Cifuentes, secretarul general al Asociației «Hispano Rumana Majadahonda» și finalizat de arhitectul Luciano Diez-Canedo. Lucrările efective de ridicare a monumentului au început la 1 iulie 1970. Silueta sa este alcătuită din două litere "M" stilizate, reprezentând inițialele celor doi eroi comemorați. Monumentul a fost inaugurat la data de 13 septembrie 1970 în prezența comandantului Mișcării Legionare, Horia Sima. Construcția monumentului a fost cofinanțată de guvernul fascist spaniol. Se află localizat lângă Șoseaua Boadilla del Monte, în spatele cimitirului orașului. La data construcției, monumentul se afla în câmp deschis, dar în prezent el este înconjurat de pomi. În România, singurul loc în care cei doi eroi ai neamului sunt comemorați, este Mănăstirea Petru Vodă, prin grija arhimandritului Iustin Pârvu.
___________ooOoo___________

Japonia - Certificat de acţiuni - 500 şi 1000 yen 1906 
Banca industrială a Japoniei 

Câteva vignete de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: