duminică, 14 octombrie 2012

GUINEA


500 sylis 1980
GUINEA
Este o republică situată în vestul Africii care şi-a câştigat independenţa la data de 2 octombrie 1958, faţă de Franţa.
Suprafaţa statului este de 245857 km.p., populaţia numără 7,5 milioane locuitori iar, capitala funcţioneză în oraşul Conakry.
Deviza naţională unanim aceptată este:
Muncă, dreptate, justiţie

Stema oficială este:
 Steagul oficial este:


Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat Preşedintele statului Iugoslavia, mare om politic, mareşal, Josip Broz Tito, care a trăit în perioada anilor 1892 – 1980 şi a condus RSF Iugoslavia în perioada anilor 1953 – 1980.



***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
  1. Viciile sunt ca animalele care se îngraşă până ce sunt bune pentru abator. - Benjamin Jonson
  2. Din nimic nu poşi să scoţi nimic, noul vine din ce-i vechi, dar nu e mai puţin nou. - Bertolt Brecht 
  3. Mângâierea celor nenorociţi este să aibă tovarăşi de suferinţă.
  4. Virtutea omului, care trăieşte după comandamentele raţiunii, se arată tot atât de mare în evitarea, ca şi în înfrângerea primejdiei. -  Baruch Spinoza
________________xxXxx_______________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Carol I - Rege al României
Sprea amintirea serbării naţionale
a încoronării regelui
10 mai 1881
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

1839 - 1866 - 1914
Spre amintire
(Carol I - Regele României)
Această medalie este confecţionată
din bronz, are diametrul de 20 mm şi este 
creaţia gravorului bucureştean Radivon.

Vizita Marelui Ţar al Rusiei 
1914 - Constanţa
(Carol I - Regele României * Nicolae - Ţarul Rusiei)  
Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (în rusă Николай Александрович Романов, născut la data de 6/18 mai 1868 şi a decedat la 17 iulie 1918) a fost ultimul îmoărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluţiei din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolşevici la ordinul lui Lenin. A fost canonizat drept sfânt al bisericiii ortodoxe ruse.

Cheiul portului Brăila
Fondat în anul 1872, 
în timpul domniei lui Carol I,
fiind Preşedinte al Consiliului de Miniştri şi
Ministru de Interne - L.Catargi,
Ministrul lucrărilor publice - N.Kretzulescu,
Primar Colonel C.Petrescu, consilieri ... 
Această medalie este confecţionată
din bronz şi are diametrul de 50 mm.
Brăila este un oraş în sud-estul României, reşedinţa judeţului cu acelaşi nume. Este situat pe malul stâng al Dunării, la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de Galaţi. La ultimul recensământ se pare că avea aproximativ 176000 locuitori. Brăila apare cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică şi de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar şi pe câteva hărţi catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 şi Angelino Dulcert, 1339). Oraşul este meţionat ca Brayla în anul 1368 într-un privilegiu de transport şi comerţ acordat neguţătorilor braşoveni. Oraşul a fost ocupat de turci între anii 1538 - 1540, fiind raia su kaza de la 1554 până la sfârşitul războiului ruso-turc din anii 1828 - 1829, perioadă în care este numit Ibrail. În secolul al XV-lea numele Brăilei este amintit sub forma Breil, într-o menţiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania". Perioada de maximă înflorire o are la începutul secolului XX, când devine un important port de intrare-ieşire a mărfurilor din România. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici şi medii.
______________ooOoo______________

Insulele Cayman - Bond - 1988 - culori diferite
Banesto Finance Ltd 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni bulgăreşti

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: