vineri, 12 octombrie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 117


NOILE HEBRIDE

NORVEGIA

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
De Viorel Martin


____________xxXxx___________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Sindicatul agricol al judeţului Argeş
Onoare muncii stăruitoare
Expoziţia din Piteşti 
Această medalie este confecţionată 
din argint şi are diametrul de 60 mm.

Pitești este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Argeş, România, şi un puternic centru industrial. Orașul are renumele de orașul lalelelor, aici fiind găzduit anual un important festival, Simfonia lalelelor. Municipiul Pitești este situat în partea central-sudică a România, între Carpaţii Meridionali şi Dunăre, în nord-vestul regiunii informale Muntenia. Orașul se află la confluența râului Argeş cu Râul Doamnei, în punctul de intersecție al paralelei de 44°51'30" latitudine nordică cu meridianul de 24°52' longitudine estică.

Sindicatul agricol al judeţului Ialomiţa
Expoziţia şi concursul agricol 
Călăraşi - 1913 
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 59 mm.

Călărași este un municipiu din judeţul Călăraşi (înainte reşedinţa judeţului Ialomiţa), cel mai mare oraș al județului și al regiunii de dezvoltare sud Muntenia. Situat în sud-estul României, pe partea dreaptă a cursului braţului Borcea al Dunării, municipiul Călărași a devenit cunoscut pentru industria alimentară, industria de PAL melaminat, industria siderurgică, industria de hârtie și industria de prefabricate. Conform datelor preliminare ale recensământului populației din anul 2011, municipiul Călărași are o populație de 57118 locuitori.

Neuitaţilor mei părinţi 
Fondator Al.G.Cantacuzino 
Azilul Ghiţă şi Eliza Cantacuzino
fondat sub domnia primului rege Carol I
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 50 mm.
Printul Alexandru G.Cantacuzino (1901 - 1939)  a fost licentiat în Drept (Bucuresti), cu studii la Paris si Haga (Academia de Drept International). A fost sef de cabinet la Ministerul Afacerilor Externe al României (1926-1927), secretar de legatie si însărcinat cu afaceri al României la Haga si Varsovia. Print de sânge trăgându-se dintr-una dintre cele mai alese si glorioase familii domnitoare, Alexandru Cantacuzino a fost un om al faptei care si-a iubit neamul si pentru care a luptat din răsputeri în tot timpul vietii lui. In fata pericolului comunist care ameninta să cuprindă Spania în cursul anilor ’30, Alexandru Cantacuzino nu a sovăit o singură clipă, plecând să lupte de partea trupelor nationaliste conduse de Franco. In prigoana începută în anul 1938 de regimul carlist împotriva Miscării Legionare, este arestat si închis în temnita de la Râmnicul Sărat, unde este ucis miseleste la 22 Septembrie 1939 în timpul marelui pogrom care s-a abătut asupra Legiunii, când au fost executati 252 de legionari de frunte de pe întreg cuprisul tării. A colaborat intens la revistele: “Axa”, “Cuvântul Studentesc”, “Vestitorii”, “Libertatea”, “Convorbiri Literare” s.a.

În memoria părinţilor săi a dat numele lor azilului pe care el însuşi la fondat. 

Florentin Thierrin
Iubitului lor director 
spre amintirea jubileului
29 martie 1872 - 1902 
Profesorii Institutului Schewitz - Thierin 
Această medalie este confecţionată din bronz, are diametrul de 60 mm şi a fost turnată pentru a marca personalitatea lui Florentim Thierrin. Florentin Thierrin (1849-1907) este un întreprinzător român, unul din fondatorii Institutului Schewitz - Thierrin, care a fost un pension foarte cunoscut din Bucureşti destinat copiilor românilor bogaţi.

__________ooOoo_________

India - Acţiune - 1949
Compania The Ahmedabad Sarangpur Mills Ltd 

Două vignete de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

2 comentarii:

Mădălin spunea...

Faceti o confuzie intre doi Alexandru Cantacuzino. Cel din poza si cu biografia care urmeaza dupa poza, era altul decat fiul celor cu azilul si medalia

Epaminonda spunea...

Se pare ca aveti dreptate.