marți, 2 octombrie 2012

GROENLANDA


100 coroane 1953
GROENLANDA
Este un grup de insule în nordul Oceanului Atlantic, parte a statului Danemarca, care şi-a câştigat autonomia în anul 1979 şi care în traducere liberă din limba daneză a însemna Ţara oamenilor.
Suprafaţa teritoriului este de 2166086 km.p., popualţia numără 0,06 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Nuuk.
Deviza unanim acceptată este:
Ţara noastră care a devenit astfel veche!

Stema oficială este:


 Steagul oficial este:

  
Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat exploratorul, antropologul şi etnologul danez Knud Johan Victor Rasmussen, care a trăit între anii 1879 – 1933. Aici admiri două poze, una de la tinereţe şi una de la bătrâneţe



***

DOUĂ EPIGRAME
DESPRE PROSTIE
De Virgil Iştoc – Canada

POVESTE

Patru proşti mergeau pe cale
Şi se tânguiau cu jale:
"N-ai cu cine, măiculiţă,
Să mai schimbi o …vorbuliţă!??!"

REZISTENŢĂ

E robust, dubii nu-ncap,
După cum se ţine tare:
I-a intrat prostia-n cap,
Şi nici capul …nu îl doare!

_________xxXxx__________

CÂTEVA INSIGNE 
ŞI MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

 Instructor AVSAP
Insignă RPR
AVSAP (Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei) sau tanara armata civila a fost înfiinţată prin Decretul Prezidiului Marii Adunări Naţionale, nr. 415 din 30 noiembrie 1952.
Gata pentru munca si aparare
Asociatia se afla in subordinea Consiliului de Ministri), fiind o organizatie paramilitara de masa, in care putea activa, pe bază de voluntariat, orice cetatean al RPR care implinise varsta de 16 ani. Asociatia a fost constituita dupa modelul Asociatiei Voluntare Unionale pentru Sprijinirea Armatei, Aviatiei si Flotei-DOSAAF din URSS (fondata in 1927). Membrii asociatiei erau pregatiti pentru a deveni cadre calificate in agricultura si industrie, dar si pentru a fi gata in orice moment sa apere cu arma in mana republica populara. Noua organizatie era chemata sa-si aduca contribuţia la pregatirea populaţie, necuprinsa la momentul respectiv in cadrul fortelor armate. Prima organizatie AVSAP a fost infiintata la 28 mai 1953 la Atelierele Grivita Rosie din Bucuresti şi era compusa din 400 de muncitori (in 1961, numarul salariatilor membri ai AVSAP crescuse la 4500). Din punct de vedere organizatoric, AVSAP avea la nivel naţional un Comitet Organizatoric Central, iar la nivel local - comitete organizatorice regionale, raionale, orasenesti si organizatii de bază (fabrici, uzine, staţiuni pentru mecanizarea agriculturii sau gospodării agricole colective şi de stat). Aceste structuri erau conduse de ofiteri activi ai armatei, activisti salarizati si voluntari (pregatiti in scolile centrale ale Comitetului Central Organizatoric), care se ocupau de organizare, agitatie si propaganda (intalniri intre membri AVSAP si sportivi fruntasi, veterani de razboi, aviatori; proiectii cinematografice; concursuri; excursii la locurile istorice etc.). Organele de conducere erau alese, dupa modelul partidului unic, de jos in sus, prin vot deschis. La intrarea in AVSAP, voluntarii primeau un carnet de membru, de culoare albastra, cu o insigna si erau datori sa plateasca o cotizatie modica lunara. Ei erau intiati in diferite discipline militare, tehnico-militare, de aviatie si marina, in cadrul numeroaselor cursuri, cluburi si cercuri de conducatori si mecanici auto, de motociclisti si tractoristi, de transmisiuni (o serie intreaga de radiocluburi de radioamatori infiintate in acei ani au continuat sa functioneze si dupa 1989), de constructori de poduri si drumuri. Sporturile care se parcticau sub egida AVSAP erau: parasutismul, planorismul, eromodelismul (erau practicate in scolile de aviatie ale organizatiei), navomodelismul, poliatlonul nautic, tirul, schiul si calaria.
Numarul membrilor asociatiei a crescut de la an la an, astfel pentru anul 1959, AVSAP numara 1380766 de membri, iar in 1960, un număr de 2343103 de membri. Cu toate ca AVSAP a format de-a lungul anilor mii si mii de specialişti, a organizat zeci de mii de conferinte si a obtinut o serie intreaga de rezultate notabile in practicarea sportului de masa, activitatea asociatiei pe linia pregatirii populaţiei pentru apararea patriei nu s-a ridicat la parametrii doriţi. Acest fapt a dus la desfiintarea AVSAP pe 3 martie 1962, prin contopirea ei cu Uniunea de Cultura Fizica si Sport (UCFS).



Mai sus vezi o copertă a carnetului de membru AVSAP, un carnet deschis unde se consemna plata cotizaţiei lunare, o chitanţă prin care se face dovada că cineva a urmat cursurile AVSAP şi o dilpomă de merit.



Deasupra admiri alte insigne interesante de membru AVSAP. Aceste insigne erau confecţionate din metal mort, vioi colorate, foarte, masive şi aglomerate cu insemnele comuniste ale vremurilor.

Centrul de instrucţiei al cavaleriei Sibiu
 7 ani de activitate
Insignă - Regatul României
Această instituţie de învăţământ militar din Sibiu 
a fost creată în anul 1920.

A.S.R. Principele Carol - născut 3 octombrie 1893
1 martie 1900
Medalie - mărţişor

M.S.Regele Carol II aterizând în ţară
8 iunie 1930 
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

___________ooOoo__________

Finlanda - Acţiune - IMATRA
Societate anonimă pentru 
producţia şi distribuţia de energie electrică 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: